Brňáci „vyfouknou“ Praze vánoční strom ze Staromáku, pomohou tak přírodě

Brno, 12. prosince 2019 – Na začátku roku 2019 rozřezali pražský Strom republiky a rozhodli se z něj vyrobit dvojici unikátních stolů. Ty nabídli do dražby ještě před tím, než byly vůbec vyrobeny, a ze získaných prostředků vysazují desítky stromů. A už si opět brousí zuby na nejslavnější vánoční strom v Česku, který nyní stojí na Staroměstském náměstí! Takto bláznivě vypadá příběh truhlářských nadšenců z Brna, kteří se rozhodli z nejznámějšího českého vánočního stromu vyrábět charitativní stoly s příběhem.

strom republiky stromy s pribehem

Díky nim mohou lidé či firmy získat unikátní kus nábytku z masivního dřeva, a zároveň pomoci i přírodě v podobě výsadby nových vzrostlých stromů. „Naše myšlenka je jednoduchá. Byla by velká škoda, aby tak krásné dřevo z vánočního stromu, který měsíc obdivovali statisíce lidí, skončilo bez užitku. Rozhodli jsme se dát mu novou tvář a vdechnout mu nový život,“ vysvětluje Petr Vlk, ředitel firmy WOOD & RESIN a jeden z tvůrců stolů.

Truhláři si vše vyzkoušeli poprvé na loňském stromu republiky. V lednu roku 2019 jej získali ke zpracování na stoly, a ty následně nabídli do dražby. Celá věc měla malý háček – ani jeden ze stolů v tu chvíli fyzicky neexistoval. Kupci si na netradiční kusy nábytku museli dlouhé měsíce počkat.

„Naše stoly jsou jedinečné v tom, že zákazníci netuší, jak přesně budou vypadat. Dřevo v okamžiku jejich prodeje totiž ještě není nařezané ani usušené, a i pro nás je rozříznutí kmene stromu velkým překvapením. Dřevo z loňského vánočního stromu bylo nádherné a silné, a jeho vysušení trvalo téměř rok. Pokud vše půjde dobře, tak do letošních Vánoc budou stoly z loňského stromu u nových majitelů,“ podotýká Vlk.

Z jednoho smrku pětatřicet mladých stromů
Pro svůj netradiční projekt získali brněnští truhláři i „komplice“ z uměleckých kruhů, předního českého umělce Marka Číhala. Ten bude mít pod taktovkou výtvarný koncept nejen stolů, ale i všeho dalšího, co ze dřeva vánočního stromu vznikne.

„Jsem moc rád, že mohu být součástí příběhů vánočních stromů. A moc se mi líbí, jak pokračuje jejich život v nových vzrostlých stromech, které budou povzbuzením a osvěžením všem lidem,“ uvedl Číhal v narážce na to, že celý projekt má i silný ekologický aspekt. Brněnská firma WOOD & RESIN se totiž polovinu částky za prodané stoly, tedy 64 600 korun, rozhodla věnovat na výsadbu nových stromů.

„Již jsme vysadili pět vzrostlých lip a javorů v areálu nemocnice v Městci Králové, nebo čtyřmetrovou jedli v Řeporyjích. Na jaře roku 2020 nás čeká vysazení dalších 25 stromů,“ uzavírá Petr Vlk s tím, bližší informace mohou lidé sledovat na webu stromrepubliky.cz.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...