SAKO předá městským částem 5 tisíc sad tašek na třídění odpadu

Brno, 15. října 2019 – Městská společnost SAKO poskytuje všem brněnským městským částem více než 5 tisíc sad tašek na třídění odpadu. V průběhu října je jednotlivé úřady postupně přebírají a je na nich, jakým způsobem je mezi své občany rozdělí. Každá městská část jich dostane poměrné množství stanovené dle počtu jejich obyvatel. Cílem projektu je podpořit občany, instituce a školy v separaci odpadu a zjednodušit jim cestu k barevným kontejnerům.

recyklace sako planeta

Nápad, jak udělat třídění odpadů ještě snadnější, přišel z odboru životního prostředí a ujalo se ho SAKO společně s autorizovanou obalovou společností EKOKOM, která nechala tašky vyrobit za zvýhodněnou cenu.

„Na základě setkání starostů městských částí se zástupci společnosti SAKO, které se konalo v červnu letošního roku, vyplynul mimo jiné i zájem o sady třídících tašek do brněnských domácností. Ty jsme se proto rozhodli v rámci možností našeho rozpočtu pořídit a právě probíhá jejich rozvážení na jednotlivé úřady městských částí,“ uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Brno Filip Leder s tím, že pokud se projekt osvědčí, chce s ním pokračovat i v příštím roce.

„Tento projekt vnímám i jako poděkování občanům za jejich odpovědný přístup k odpadům. Naše společnost považuje třídění odpadu za jednu ze svých priorit, dlouhodobě této problematice věnujeme pozornost, a proto nás těší výsledky průzkumů, které jednoznačně ukazují, že Brňané třídí stále více,“ doplnil Filip Leder. Společnost SAKO proto průběžně optimalizuje svozové trasy a každoročně navyšuje i počty barevných popelnic a kontejnerů v ulicích města. Těch na papír je v Brně aktuálně více než 2300, na plastový odpad téměř 2400 a sklo mohou Brňané vyhodit do 1600 kontejnerů.

„Distribuci tašek jsme svěřili jednotlivým městským částem, s doporučením je rozdávat v rámci ekologicky laděných vzdělávacích a osvětových akcí, jako odměnu za odpovědné nakládání s odpady do škol, školek, neziskových organizací, zájmových kroužků s ekologickou tématikou nebo jako odměnu za vybrané aktivity při činnosti městské části,“ sděluje předseda představenstva společnosti SAKO Filip Leder a dodává, že „městské části jsou občanům nejblíže a nejlépe navrhnou, jak tašky smysluplně využít.“

Sady tašek tří barev jsou určeny na třídění odpadu v domácnostech a následné vysypání vytříděného odpadu do barevných kontejnerů v ulicích nebo na sběrných střediscích odpadů. Dají se navzájem spojit suchým zipem a jsou omyvatelné, mohou se tedy používat opakovaně. Lidé díky nim nemusí používat žádné sáčky navíc a nosit celý odpadkový koš tam a pak zpět.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...