Žerotíňák ozdobí nová socha, na její podobu MUNI vypsala soutěž

Brno, 17. února 2019 – Nová socha vznikne před rektorátem Masarykovy univerzity na Žerotínově náměstí u příležitosti výročí založení školy, od kterého 28. ledna uplynulo 100 let. Na umělecké dílo, jež nahradí dosavadní kruhový záhon, vyhlásila univerzita soutěž, která potrvá do poloviny května. Zároveň už na zaplacení sochy běží veřejná sbírka.

socha muni zerotinovo namesti prekvapeni

„Ideově by měla socha obsáhnout široký tematický rámec. Výchozími pojmy jsou Masaryk a Masarykova univerzita, vzdělání a věda, humanita, svoboda, odvaha a dynamika. Umělecké dílo by se mělo stát trvalou a nadčasovou součástí náměstí a přispět k ozvláštnění a kultivaci prostoru," vysvětlila zadání soutěže prorektorka pro vnější vztahy Masarykovy univerzita Hana Svatoňová.

O výběru vítězného návrhu rozhodne porota, v níž zasedá mimo jiné architekt Petr Hrůša, sochař Jiří Sobotka, historik umění Jiří Kroupa, architekt Tomáš Pavlíček nebo děkan Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického Milan Houser. Hodnotící zasedání se uskuteční 23. května.

Na zaplacení sochy už nyní Masarykova univerzita v souvislosti s oslavami 100 let od založení vybírá dary od veřejnosti. Vstupenky na vybrané akce z programu oslav mohou návštěvníci koupit za vyšší než standardní cenu na webu univerzity, a tím na umělecké dílo přispět, případně poslat dar samostatně.

Zdroj: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...