Slavnosti moravského uzeného opět provoní hrad Veveří

Brno, 2. března 2016 - Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 5. a 6. března hrad Veveří. Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již čtvrtý rok. Kromě tradičních regionálního specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi.

slavnosti moravskeho uzeneho veveri 2016

Na Slavnostech moravského uzeného svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, kdo měl nejlepší uzené.

V Brně čeká na návštěvníky bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Borovinka zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně,“ řekl za organizátory Pavel Pichler z ECEATu. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem, grogem a dalšími nápoji pro zahřátí. O kávu vysoké kvality se postará mobilní kavárna Kofi Kofi. „Zcela nově jsme připravili i workshop, kde se bude povídat o uzeném. Radost mám také z toho, že na Slavnosti zavítají čtyři moravští vinaři, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu,“ vyjmenovává Pichler.

Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, farma EDEN sem přiveze svou mini ZOO, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů. Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se bude jíst celé kilo prasečího ovaru.

Atmosféru bude dokreslovat cimbálka, která bude od jedenácti hodin do dvou odpoledne zpestřovat degustaci moravských specialit. Návštěvníci mají možnost vyhrát i hodnotné ceny, pokud vyplní anketní lístek a vhodí jej do soutěžního boxu. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník zabíjačkovou polévku zdarma.

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...