Odborníci budou na VUT zkoumat nehody motorkářů

Brno, 27. ledna 2016 - Jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod? Jak se mění vnímání dopravního prostoru v noci? Nebo jak funguje airbagová vesta pro motorkáře? To jsou jen některá témata, která budou diskutovat odborníci a soudní znalci v rámci mezinárodní konference ExFos. Její 25. ročník koncem ledna pořádá Ústav soudního inženýrství VUT v Brně (dále jen ÚSI).

motorka superbike dopravni nehoda

Mezi očekávané příspěvky patří například Metody rekonstrukce nehod motocyklů, které přijede do Brna představit Colin Glynn z irské společnosti Denis Wood Associates. „Moje práce představuje dvě metody pro odhad rychlosti motocyklu. První je určena pro kolize motocyklů do boku automobilu a druhá poskytuje způsob odhadu rychlosti motocyklu na začátku sunutí nebo letu po vozovce,“ upřesnil Glynn.

Z Vídně na konferenci zavítá Ernst Pfleger, aby zde prezentoval práci Analýza zrakového vnímání zkušených a nezkušených motocyklistů. „Je hrubou chybou, pokud při analýze dopravní nehody dostatečně nezvážíme úhel pohledu řidiče. Analýza takového pohledu po směru jízdy může v mnoha případech odhalit nedostatky vozovky či vodících čar,“ vysvětlit Pfleger.

V rámci dvoudenní konference se budou odborníci věnovat i problematice zkoumání míst dopravních nehod (od měřícího kolečka až po leteckou fotodokumentaci) nebo poškození aut po kolizi se zvířaty.

dopravni nehoda 3d skenner vut

Přestože je téma nehod motorkářů před blížící se jarní sezónou aktuální, mezinárodní konference ExFos se ale nevěnuje pouze oblasti analýzy dopravních nehod. Samostatné sekce jsou pak věnovány i okruhům Stavebnictví a oceňování nemovitostí, Rizikové inženýrství a Forenzní ekotechnika. Ve všech těchto oblastech totiž působí soudní znalci z ÚSI VUT v Brně. „Konference otevře také téma současné situace ohledně znalecké činnosti. Akci spolupořádáme s Asociací znalců a odhadců ČR a českými zástupci Evropské společnosti pro výzkum a analýzu nehod,“ dodal ředitel ÚSI Aleš Vémola.

Mezinárodní konference ExFos se uskuteční 29.–30. ledna v prostorách ÚSI VUT v Brně (Purkyňova 118).


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...