Nový bezbariérový byt nabízí vozíčkářům přechodné útočiště

Brno, 5. května 2015 - Brněnská organizace ParaCENTRUM zahájila provoz nového bezbariérového bytu, který slouží pro přechodné ubytování jejích klientů po poranění míchy. Ti se po propuštění z nemocnice a rehabilitačního ústavu vracejí do běžného života, ale svůj domov zatím nemají bezbariérově upravený. Na vybavení přechodného bydlení pro pacienty na vozíčku přispěla Nadace ČEZ částkou 200 tisíc korun.

bezbarierovy byt brno nadace cez

Bezbariérový byt v ulici Kosmonautů je připravený přivítat pacienty, kteří odkázáni na vozíček opustili Fakultní nemocnici Brno. Snahou organizace ParaCENTRUM Fenix, autora projektu, je rychlý a plynulý návrat pacienta po úrazu do společnosti.

„Ročně je v důsledku spinálního traumatu přijato do FN Brno asi 80 pacientů, z nichž velká část po propuštění z nemocnice a základní rekonvalescenci v rehabilitačním ústavu potřebuje na krátkou dobu dočasné ubytování, aby si mohla dořešit vlastní bezbariérové bydlení. Tento přechodný třípokojový byt tedy bude vždy využívat pacient po úrazu, který jej po úpravě vlastního bydlení přenechá dalšímu zájemci,“ sdělil Michal Odstrčil, ředitel ParaCENTRA Fenix.

Organizace ParaCENTRUM Fenix poskytuje pacientům se získaným poškozením míchy sociální služby v oblasti poradenství, aktivizačních služeb, sociální rehabilitace a osobní asistence. Magistrát města Brna, partner projektu, jí bytové prostory v brněnské ulici Kosmonautů pronajímá od roku 2013. Díky nadačnímu příspěvku bylo možné třípokojový byt bezbariérově vybavit potřebným příslušenstvím – základním nábytkem, kuchyňskou linkou a vybavením pro koupelnu a WC.

„Dle odhadů projekt bezbariérového bydlení pomůže až deseti tělesně postiženým lidem ročně. Jsme nesmírně rádi, že prostřednictvím ParaCENTRA Fenix můžeme pomoci lepší integraci pacientů zpět do běžného života,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF