Dobrovolníci z Ratolesti Brno pomáhají ve světě dětí

Brno, 24. února 2015 – Dobrovolníci pomáhají ve světě dětí, je název projektu Ratolesti Brno, díky kterému pomáhalo 48 dobrovolníků dětem a mládeži v různých sociálních službách na území Brna.

ratolest brno pomoc dobrovolnici

Dobrovolníci od dubna 2014 do února letošního roku, pomáhali klientům zvládat nejrůznější životní situace, poskytovali jim podporu při orientaci a uplatnění se ve společnosti, trávili s nimi volný čas a realizovali společně mnoho aktivit. Dobrovolníci věnovali 1970 hodin svého volného času více než 260 klientům z neziskových organizací v Brně.

Do spolupracujících organizací, poskytujících sociální služby, vysílá dobrovolníky Dobrovolnické centrum Ratolesti Brno, které dobrovolníky nejen vybírá, ale také pečlivě připravuje na jejich činnost. Během dobrovolnického působení poskytuje dobrovolníkům a zapojeným organizacím profesionální zázemí (supervize, metodické vedení či vzdělávací akce).

„Organizacím tímto šetříme množství času, které by problematice dobrovolnictví museli sami věnovat. Zvyšujeme kvalitu dobrovolnické pomoci a pro dobrovolníky vytváříme silné zázemí, dbáme na individuální přístup ke každému z nich a poskytujeme jim širokou podporu,“ podotýká koordinátorka Dobrovolnického centra Dagmar Štěpánková.

Iva, Lukáš a Radek jsou mladí lidé – klienti sociálních služeb Centra Kociánky, které je zároveň jejich domovem. Všichni tři se pohybují jen za pomoci vozíčku. Je pro ně komplikované dostat se do města, na výlet, či na akce za brány Centra Kociánky.  V rámci projektu Dobrovolníci pomáhají ve světě dětí, byl každý z nich seznámen s jedním dobrovolníkem. Dobrovolníci se jim věnovali bez nároku na odměnu každý týden ve svém volném čase pár hodin, kdy za nimi přicházeli, aby společně podnikali nejrůznější aktivity -  společně se vydávali na výlety, na procházky, do města, do knihovny či na různé kulturní a společenské akce.

„Jana, moje dobrovolnice, se mnou chodí do města, kde se můžu podívat do obchodu, taky někdy zajdeme do cukrárny. Do města se teď díky ní dostanu mnohem častěji, Jana mi pomůže v MHD a taky mě bere na místa, která bych bez ní určitě neviděla. Jsem moc ráda za její pomoc, dává to mému životu další rozměr,“ uzavírá Iva, klientka Centra Kociánky.

Zdroj a foto: Ratolest Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...