Rozmarýnek otevírá nový ekodům v Jundrově

Brno, 9. prosince 2014 - Pracoviště Lipky Rozmarýnek v pátek 12. prosince otevře dveře svého dokončeného ekodomu sídlícího v brněnském Jundrově. Ten tak nově může začít plnit jednu ze svých úloh – vzdělávat o tom, jak stavět v souladu s přírodou.

lipka ekodum rozmarynek

Pracoviště Lipky Rozmarýnek za poslední rok prošlo velkými změnami. Původní malá budova třikrát zvětšila svoji užitnou plochu na 344 m2, získala tři nové učebny, cvičnou kuchyň i bezbariérový přístup. Jedinečnost ekodomu ale spočívá především v šetrných technologiích a materiálech. Celý objekt je dřevostavbou vytápěnou biomasou pomocí kotle na peletky.

Na ohřevu užitkové vody se podílí také solární energie. V domě je využívána dešťová a odpadní (tzv. šedá) voda a součástí jeho interiérů jsou materiály příznivé pro naše zdraví – například hliněné omítky a přírodní linoleum. Energetická náročnost budovy se nyní pohybuje v limitech pro nízkoenergetické stavby a celý objekt díky tomu bude sloužit jako příklad ekologicky šetrné stavby.

„Díky tomu, že v domě je využito několik různých typů konstrukcí a izolací, mohou se s nimi účastníci konference i dalších našich seminářů seznámit a porovnat jejich vlastnosti,“ doplňuje Martin Šrom, vedoucí pracoviště Rozmarýnek.

Renovací prošla v létě také permakulturní zahrada s mnoha novými vzdělávacími i herními prvky. Zahrada byla návštěvníkům i členům kroužků, které Rozmarýnek pořádá, otevřena již na konci srpna.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...