Ke Slavkovu míří Napoleon, bitva Tří císařů již v sobotu!

Brno/Slavkov, 27. listopadu 2014 - Znovuotevřená Napoleonská expozice. Měšťané a vojáci v dobových kostýmech, historický jarmark. Lidová veselice s rakouským císařem a ruským carem na nádvoří zámku při svitu loučí a svíček. Boj o radnici. Slavnostní světelná show a ohňostroj s příběhem vysvětlujícím souvislosti slavkovské bitvy. Kostýmované prohlídky zámku. Nejen těmito akcemi bude žít město Slavkov u Brna od pátku 28. do soboty 29. listopadu. Připomene si tak 209. výročí bitvy Tří císařů.

bitva u slavkova krystof turek

Zatímco na Slavkovském bojišti bude zuřit bitva, ve městě budou žít obyvatelé i nadále „svůj“ život. I tak by se dal zjednodušit program, který se uskuteční o posledním listopadovém víkendu ve Slavkově u Brna. Město si totiž zejména v pátek a v sobotu bude atmosférou připomínat dění před více než 200 lety.

Radní města se také při příležitosti těchto akcí rozhodli po dvou měsících otevřít Napoleonskou expozici v bývalých konírnách zámku.

V předvečer hlavního programu, v pátek 28. listopadu, dojde k obsazení města rakouskými vojáky, kteří se potom na náměstí a zámeckém nádvoří budou připravovat na bitvu. Na slavnostně osvícené zámecké nádvoří přijede rakouský císař František I. a následně i ruský car Alexandr I.

Hlavní sobotní program ukáže život ve městě v roce 1805. Na jednom z největších vánočních jarmarků na jižní Moravě se mimo jiné představí tradiční řemeslníci jako kováři, kolaři, restaurátoři historických kočárů, řezbáři, perníkáři, svíčkaři.

„Část města přeneseme zpět v čase. Odstraníme dopravní značky a ostatní propriety  moderní doby. Zem pokryjeme slámou a horní část náměstí zaplníme několika stovkami historických uniformovaných vojáků. Auta zaměníme za koňské povozy a iluze bude dokonalá,“ popisuje vedoucí neziskového spolku Accaballado Ivan Vystrčil, která vzpomínkové akce spolupořádá.

Celý program pak bude ukončen obsazením radnice francouzskou armádou a následnou proklamací o vítězství Francouzů.

Napoleonské akce vrcholí tradiční rekonstrukcí bitvy pod Santonem u obce Tvarožná. Bitevní ukázka za účasti několik téměř tisícovky vojáků začne ve 14.00 hodin.

Ve 20.00 hodin zakončí Vzpomínkové akce ve Slavkově u Brna defilé všech zúčastněných armád městem a multimediálním představením s ohňostrojem. Show bude kombinovat atmosféru světel rozmístěných v zámeckém parku, mluveného slova a ohně. Tématem tohoto finále bude „Čtvero ročních období zámeckého parku 1805“, kdy se diváci poutavou formou dozví, jaké události předcházely krvavému střetu nedaleko Brna.

Program potom pokračuje i v neděli, kdy se v parku Sokolnického zámku uskuteční od 10:00 bitevní ukázka, připomínající památné boje o Sokolnickou oboru.

Vzpomínkové akce zakončí nedělní pietní akt v prostorách památníku na Mohyle míru, který začíná po skončení bitevní ukázky ve 12:00 hod.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

  • V sobotu bude zajištěná mimořádná autobusová doprava z Brna a Slavkova u Brna k motorestu Rohlenka, kde se bude odehrávat rekonstrukce bitvy (linka 601 ze Slavkova a Holubic bude jezdit od 11:20 do 16:40, linka 702 bude z Brna vyjíždět v pravidelných intervalech od 10:30 do 13:30, zpět pak od 15:30 do 16:30
  • Ve Slavkově u Brna budou kvůli historickému jarmarku uzavřené pro auta ulice a náměstí (Palackého, Komenského a ulice Husova
  • Kostýmované prohlídky se uskuteční každou hodinu od 10.30. Střídat je budou „klasické“ zámecké prohlídky
  • Vstupné na všechny akce je zdarma (kromě V.I.P. tribuny v prostoru bojiště u Tvarožné). Vstup na zámek je od 120 – 170 Kč (dospělí)

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...