Památkáři hlídají průběh stavebních prací i svatého Floriána při rekonstrukci Starobrněnské restaurace

Brno, 7. listopadu 2011 – Do konce listopadu potrvá podle plánu oprava fasády budovy Starobrněnské restaurace a pivnice, která patří společnosti Heineken Česká republika. Historie budovy sahá hluboko do minulosti, kdy se zde vařilo pivo a fungovala zde sladovna. Proto na opravy dohlížejí i památkáři. Historický dům se spravuje po částech a za plného provozu restaurace. „Se zahájením stavebních prací jsme museli kvůli bezpečnostním důvodům čekat na konec sezóny. Dále jsme nechtěli rušit hosty, kteří chodí na pivo do oblíbené zahrádky před restaurací,“ uvedl stavební technik Lukáš Staniczek z technického oddělení Heinekenu.

Starobrnenska-restaurace

Stavební práce provádí firma SKR stav, s.r.o., přičemž cena za opravu přesáhne čtvrt milionu korun. Opravy fasády dalších částí budovy se plánují v příštích letech.

Jakékoli úpravy historické budovy vyžadují povolení odboru památkové péče Magistrátu města Brna a Národního památkového ústavu. „Už před zahájením rekonstrukce bylo potřeba stanovit způsob oprav a získat potřebné souhlasné stanovisko památkářů,“ konstatoval Staniczek. Také během realizace stavby se pravidelně svolávají kontrolní dny, kterých se účastní zástupci odboru památkové péče Magistrátu města Brna, Národního památkového ústavu, dodavatele a investora stavby, tedy Heinekenu. Památkáři hlídají především barevné řešení fasády a klempířských prvků, profilaci fasády a ochranu cenných věcí – například sochu svatého Floriána v nice budovy.

Dějiny pivovaru na Mendlově náměstí sahají do roku 1325, kdy zde byl postaven cisterciácký klášterní pivovar. Další historie pivovaru se začala psát v roce 1872. Majitelé panského pivovaru Josef Mandel a Hermann Hayek se rozhodli postavit nový moderní provoz. Pivu se už od tehdejších dob říká starobrněnské.

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF