Svatomartinské 2020! Mladá vína se již chystají na trh

Brno, 20. října 2020 – Už za necelý měsíc se začnou po celé zemi otevírat první láhve vín ročníku 2020, tedy Svatomartinského vína. Vinaři začnou prodávat Svatomartinská vína 11. 11. od 11 hodin. S ohledem na vývoj epidemie a vládní opatření omezující akce pro veřejnost a provoz restaurací a vináren může být letos Svatomartinského o něco méně než obvyklých cca 2 000 000 prodaných lahví. Pokud se situace nezlepší a restaurace zůstanou uzavřené i po 11. 11., dodají vinaři na trh cca o 25 % méně Svatomartinských vín ročníku 2020. Kvalita vína bude jako každý rok zaručena.

SVM Ilustrační foto 600x400

Počínaje 11. hodinou 11. listopadu začínají každý rok zhruba dva týdny oslav svatého Martina. Tradičně se největšího zájmu veřejnosti těší vinařské akce probíhající po celé zemi a restaurace podávající nejen víno, ale také svatomartinské menu, zejména pak nejrůznější úpravy husího masa. To se letos výrazně změní.

„Popularitě Svatomartinských vín v minulých letech odpovídala i bohatá nabídka originálních akcí konaných napříč celou republikou. S ohledem na zpřísněná opatření se v letošním roce nebude konat tradiční Svatomartinský košt v Brně a dojde i k rušení ostatních svatomartinských slavností. Provoz restaurací bude v nejlepším případě výrazně omezen,“ sdělil Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům a dodal: „Říká se, že veselá mysl je půl zdraví, a proto bychom si ani za současné situace neměli nechat svatomartinský přípitek vzít. Moravská a česká vína patří k hezkým chvílím v našich životech a nejinak tomu bude i letos a se Svatomartinským vínem. Hezké chvíle se ale dají jednoduše zažít i doma. Víno si můžeme objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů nebo koupit v obchodech, jídlo pak třeba prostřednictvím donáškových služeb. Tento způsob oslavy svatého Martina je nejenom bezpečný, ale zároveň poslouží jako podpora našim vinařů a restauratérů, kteří teď věrnost svých zákazníků potřebují.“

Logo SVM 2020 600

Svatomartinské víno

Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinské 2020. Při bodování musí proto víno získat 80 bodů z celkových 100 bodů. Hodnotí se čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 22. a 30. října. Po 30. říjnu tak budeme přesně vědět, jaká vína, a od kterých vinařů se budou pyšnit značkou Svatomartinské 2020. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých Svatomartinských vín (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu cca 50 %, následovat budou růžová (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) a červená vína (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) po 25 %.

Hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízejí od poloviny září. „Z dlouhodobého hlediska se letošní ročník jeví jako normální, ale oproti minulým letům, kdy byly průměrné teploty o min. 2 stupně vyšší a réva tedy dozrávala dříve, jsme o dva až tři týdny pozadu. Vinaři tak mají vzhledem ke sklizni kratší čas na výrobu. Se Svatomartinskými víny mají ale dlouholeté zkušenosti, a tak si bez problémů s letošními podmínkami poradí,“ vysvětlil Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra. Svatomartinského vína bude letos sice méně než loni, o nějakých 300 tis. lahví, tedy kolem 2 mil., dá se ale čekat, že víno bude velmi kvalitní.

SVM Ilustrační foto 2 600x400

„Lze předpokládat, že letošní svatomartinská vína budou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru s alkoholem do 12,5 %. Budou vynikat svojí svěžestí, díky pikantním kyselinkám, což je velmi žádoucí hlavně u odrůd jako je Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, které právě v horkých letech kyselinku příliš nemají. U růžových vín bude charakter velmi podobný jako u bílých vín, tzn. bude v nich dominovat ovocnost a svěžest. Co se týče červených vín, tak ta s ohledem na kratší dobu na jejich výrobu budou hodně svěží, mladistvá a živá, tedy v mnoha ohledech výrazně jiná než vyzrálá vína straších ročníků,“ přiblížil hlavní charakteristiku letošního ročníku Ing. Marek Babisz.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již popatnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem, Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Více o moravských a českých vínech: www.vinazmoravyvinazcech.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...