Tradiční Pálavské vinobraní již nyní poodhalilo program

Brno, 15. června 2019 – Víno, burčák i mošt ochutnají návštěvníci již 72. ročníku Pálavského vinobraní takřka na každém rohu Mikulova. Třídenní zářijové oslavy vína doprovodí koncerty řady tuzemských osobností včetně „domácího“ Davida Kollera na šesti hudebních scénách. Degustace vín doplní stánky s gastronomickými specialitami. A po boku Václava IV. se v historickém průvodu objeví královna Chantal Poullain.

Palavske-vinobrani01

Zatímco pro místní vinaře je vrcholem Pálavského vinobraní ve dnech 6. až 8. září 2019 prestižní Národní soutěž vín mikulovské vinařské podoblasti spojená s veřejnou ochutnávkou, návštěvníci si mohou vybrat z řady doprovodných akcí včetně panelové diskuse s podtitulem Cesta vína naším životem. Mistrem vinařem se i letos může stát každý, kdo se pustí do soutěže „Po stopách vinaře“ o historii vinařství, života a práce na vinici.

K dalším novinkám letošních mikulovských oslav vína patří speciální vstupenka s degustací. „Připravili jsme také novou chilloutovou zónu plnou food trucků v ulici Alfonse Muchy,“ poznamenala Petra Eliášová, ředitelka Mikulovské rozvojové, jež akci organizuje.

V Gajdošově sále na zámku se lidé mohou zúčastnit panelové diskuze s významnými osobnostmi a badateli. „Cesta vínem naším životem slibuje zajímavé hosty jako jsou psychiatr Cyril Höschl, který si připravil téma Víno a zdraví, ekonom Martin Slaný, enolog a vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství na MENDELU v Lednici Mojmír Baroň a sociolog Dušan Šimek. Panelovou diskusi moderuje moravský sommeliér Libor Nazarčuk,“ vyjmenovala Petra Eliášová.

„Na východní terase zámku se tvořiví návštěvníci Pálavského vinobraní mohou během festivalu podílet na tvorbě originálního kroje pod vedením Venduly Pucharové Kramářové, výtvarnice a zakladatelky módní značky Pecka Fashion,“ doplnila Eliášová.

Po tři dny mohou festivaloví návštěvníci v zámeckém sále ochutnávat více než 500 vzorků nejlepších vín za doprovodu cimbálové muziky. „Zámek bude opět místem s nabídkou mnoha degustací a vinného programu. Terasa u Udírenské věže zůstává věrná Sedleckým vínům a tradičnímu zpracování hroznů. V pátek mohou všichni právě zde zhlédnout otevření hory spojené se zpíváním u vína s Národopisným souborem Pálava, Pálavskými seniory a CM Píšťalenkou,“ popsala ředitelka pořádající společnosti Mikulovská rozvojová.

V sobotu se při audienci krále s královnou Chantal Poullain odehraje tradiční mletí pálavského hroznu a žehnání purkmistrovu vínu. „Zámek nabídne degustace vín vinařství Vinofol v zámeckém sklepení U obřího sudu, v Galerii vinařských lisů se zase představí Víno Mikulov a Vinařství Pavlov a v zámeckém sklepení a na zahradě Víno Marcinčák,“ popsala Petra Eliášová.

Oblíbeným degustačním místem bude i Vinařské městečko. „V Kapucínské ulici se i letos představí nepřeberné množství vinařství doplněné o stánky s gastronomickými specialitami. Chybět nebude ani vystoupení cimbálových muzik a folklórních souborů. Hlavní program spojeným s folklórem se jako vždy odehraje na Náměstí, kde se představí národopisné soubory, cimbálové a dechové muziky všech generací. A nesmíme zapomenout na boha vína Bakchuse, bez jehož požehnání by vinaři zcela určitě neměli úspěšný rok,“ řekla Petra Eliášová.

Hudební program slibuje skupiny Brixtn, Mirai, Ewu Farnou a Davida Kollera. „Páteční program na Náměstí patří i Nadě Urbánkové, Bokomaře. Sobota je na scéně amfiteátru hudebním vrcholem Pálavského vinobraní a do Mikulova dorazí Miro Žbirka, porotkyně Superstar a zpěvačka Katarína Knechtová, Support Lesbiens a Tata Bojs,“ uvedla Petra Eliášová s tím, že koncerty na Náměstí představí také Hradišťan & Jiřího Pavlicu či Lauru a její tygry.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...