Habánské sklepy lákají na moderní vinotéku, prohlídku historického sklepa i archivní víno

Velké Bílovice, 16. srpna 2018 – Habánské sklepy se otevírají veřejnosti. Návštěvníkům a milovníkům vína umožní nahlédnout pod pokličku 400 let staré historie, nabídnou poznání původního habánského sklepa, posezení ve vinotéce i speciální archivní vína.

Habánské sklepy se otevírají. Lákají na moderní vinotéku prohlídku historického sklepa i archivní víno 600x400

Atmosféru a chuť tradice habánů poznají hosté při návštěvě nově zrekonstruovaných prostor a sklepů. Prohlídka vede vinotékou a budovou vinařství, kde jsou k vidění unikátní dřevěné vinifikátory i lisovna. Dále pak pokračuje do dobového i moderního sklepa, kde probíhá závěrečná degustace.

„Výstavba, která v Habánských sklepech probíhala řadu měsíců, je zdárně u konce a nyní můžeme návštěvníky pozvat do Velkých Bílovic k příjemnému posezení, a především k prohlídkám Habánského sklepa. Hosté během 1,5 hodiny poznají taje vinařství s dlouholetou historií a na závěr ochutnají výběr šesti přívlastkových vín,“ říká Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů, který při této příležitosti do prodeje uvolnil také několik archivních vín, jež až dosud přísně střežil ve zdejších sklepích. Výjimečná vína jsou ke koupi pouze v místní vinotéce, kde lze nejen degustovat, ale v dobrém počasí posedět také na terase.

Zajímavostí vinotéky jsou i dřevěné sudy umístěné ve speciálním humidoru za sklem, v nichž zraje víno pro vlajkovou loď Habánských sklepů Zweigeltrebe barrique. Vinařství vrací samotnou výrobu i do původního habánského sklepa. V šestisetlitrových sudech tu bude zrát po dobu minimálně 12 měsíců víno Habánské sklepy Rezerva. Navíc jsou zde uloženy také sudy používané při výrobě oceňovaného vína Habánské sklepy Cuvée Jacob Hutter.

Prohlídka spojená s degustací a moderní vinotéka však nejsou jedinými novinkami. Moravské vinařství rozšířilo také nabídku pro skupiny, které mohou využít tři nové salonky s kapacitou až 60 osob. Hosté zde ochutnají vína v kombinaci s pohoštěním ve formě degustačních soust, bufetů či speciálních menu.

Habánské sklepy

Ve Velkých Bílovicích se psala historie dnes již tradičního moravského vína. Habánské sklepy zde byly vybudovány před více než 400 lety reformními novokřtěnci, kteří si říkali Hutterovi bratři, ale na Moravě je nejčastěji nazývali Habány - zkomolením německého Haus haben. Habáni si zde brzy získali respekt jako zruční řemeslníci, výborní stavitelé a skvělí vinaři. Postavili mnoho vinných sklepů a v největším z nich dnes sídlí a vyrábí víno vinařství stejného jména – Habánské sklepy.

Pravidelné prohlídky s degustací

Srpen–září: út–čt 14 hod., pá–so 13 a 15 hod.

Na prohlídky není třeba objednávání předem do konce září, od října do května pak ano. Délka prohlídky je 1,5 hodiny, ceny za prohlídku s degustací 3 vzorků vína je 150 Kč, 6 vzorků vína 200 Kč.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...