100 nejlepších moravských a českých vín opět láká k ochutnání!

Brno/Valtice, 20. ledna 2018 – Nejlepší tuzemská vína pro letošní rok jsou již známa! Salon vín České republiky opět představuje kolekci 100 nejlepších moravských a českých vín pro rok 2018, která uspěla v konkurenci 2073 vín. Nejlepší stovka našich vín získá zlatou medaili a bude od soboty 27. ledna po celý rok prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

salon vin 2018 valtice

V Salonu vín jsou prezentována ta nejlepší vína moravských a českých vinařů pro aktuální rok. Každoročně obliba expozice Salonu vín roste, což dokazuje i stoupající návštěvnost. Milovníci vín si nenechají ujít příležitost ochutnat naše nejlepší vína a dozvědět se o nich zajímavé informace. Vyhlášení Salonu vín tak patří mezi nejvýznamnější vinařské události roku.

V poměrném zastoupení bylo do kolekce vybráno 73 vín bílých, z nichž 58 bylo suchých a polosuchých, 10 polosladkých a 5 sladkých bílých vín. Dále 23 červených vín suchých, 2 růžové a 2 vína šumivá. Nejvíce zastoupenou vinařskou podoblastí byly podoblast mikulovská s 30, dále velkopavlovická s 26, slovácká s 22 a znojemská se 17 víny. Vinařská oblast Čechy je v letošním ročníku Salonu vín zastoupena 3 víny z mělnické podoblasti.

Nejúspěšnějšími odrůdami letošního ročníku se staly Ryzlink rýnský se 17 zastoupeními, dále Chardonnay s 10, Veltlínské zelené a Rulandské šedé s 8 zastoupeními, následoval Sauvignon se 7 zastoupeními a nakonec Frankovka, Pálava a Ryzlink vlašský s 5 zastoupeními. Ročníkem s největším zastoupením je ročník 2015 s 53 víny a dále ročník 2016 s 37 víny. Nejstarší víno v letošním Salonu vín je z roku 2008.

Odborní degustátoři z řad vinařů, sommelierů, enologů a další vinařských profesionálů rozhodli také o vítězích jednotlivých kategorií:

  • Nejvyšší ocenění mezi bílými suchými a polosuchými víny bylo uděleno vínu Ryzlink vlašský 2016, pozdní sběr z Nového Vinařství a. s., které se zároveň stalo absolutním vítězem – Šampionem letošního ročníku Salonu vín.
  • V kategorii bílých polosladkých vín porota nejvýše ohodnotila Ryzlink rýnský 2015, výběr z hroznů z vinařství Mikrosvín Mikulov, a. s.
  • Jako nejlepší v kategorii bílých sladkých vín porota ocenila Tramín červený, výběr z cibéb 2015 také z Nového vinařství a. s.
  • V kategorii růžových vín a klaretů uspělo Rosé Bočky, VOC Modré hory, 2016 z vinařství Víno J. Stávek.
  • Nejlepším vínem mezi červenými suchými a polosuchými se stala Frankovka 2015, kabinetní víno z vinařství Vinselekt Michlovský a. s.
  • V kategorii jakostních šumivých vín si nejvyšší ocenění vysloužilo víno Louis Girardot brut 2011, jakostní šumivé víno ze společnosti BOHEMIA SEKT s.r.o.
  • Cenu za nejlepší kolekci vín získala společnost VINSELEKT MICHLOVSKÝ, a.s.

Foto: NVC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...