První zážitková degustace v Degustační Enotece VINDOM

Brno, 12. února 2015 – Ve středu 11. února proběhla první veřejná ochutnávka v nové brněnské Degustační Enotece VINDOM. K přechutnání bylo připravena vína australských vinařství Langmeil a Hope Estate. Asi dvacítka hostů si tak mohla vychutnat v příjemném prostředí sklepní vinotéky 11 vzorků vín.

degustacni enoteca vinodom foto interier lahve

Doposud tedy standardní popis degustace, kterých v Brně probíhá každý týden několik. Ptáte se proč tedy přívlastek „zážitková“? Rozdíl je v samoobslužném degustačním zařízení, které bylo hlavní rekvizitou a středobodem celé akce.

Pod taktovkou pana Dana Mádra, který je vinařskému světu známý hlavně jako organizátor soutěže TOP 77 vín České republiky, si hosté sami plnili své sklenice degustačními vzorky vína z automatu. Ten funguje na bázi předplacené karty, kterou každý z hostů dostal na začátku akce. Díky tomu bylo na akci poměrně živo, zážitek s novou „hračkou“ byl příjemným zpestřením degustace. Zprvu jsem se neustálého vstávání od stolu obával, ale nakonec se ukázalo, že spíše komorně laděnému večírku tento model sluší a dobře rozproudí zábavu. Stejně tak poutavé vyprávění pana Mádra, který je přímým dovozcem australských vín a který rád a zasvěceně zprostředkoval své zážitky a poznatky z návštěvy vinařství.

Zážitek umocnily i podávané pochutiny; na stole byl neustále k dispozici chléb, k vínu obsluha postupně nanášela zelené či černé olivy, sušenou šunku nebo krájenou klobásu. A to v kvalitě a množství na ostatních degustacích nevídaném.
 
Všechna degustovaná vína byla v obstojné kvalitě, podávána v perfektním skle. Vzorek o objemu 0,02 l měl správnou teplotu, jen u některých červených vín bylo vhodné chvíli počkat a nechat víno trochu ohřát. Největší ohlas sklidilo Hope Chardonnay 2011 s náznakem vanilky a pomerančové kůry (aktuální cena 268 Kč), Langmeil Valley Floor Shiraz 2012 s dlouhou a mnohovrstevnatou kouřovou chutí (538 Kč) a neuvěřitelně plný a silný Langmeil Cabernet Sauvignon Blacksmith 2009 (498 Kč). Cena vstupného 200 Kč tak plně pokryla očekávání, vína i „tapas“ byly perfektní. Hlavní je ale nevšední zážitek, který si po dvouhodinové degustaci hosté odnesli.

Jan Přikryl, foto: archív


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...