Jiří Očadlík ohlásil odchod ze společnosti Thermo Fisher Scientific

RNDr. Jiří Očadlík, generální ředitel brněnského centra výrobce elektronových mikroskopů Thermo Fisher Scientific opouští společnost po více než dvaceti letech. Novým ředitelem společnosti se stává Ing. Hynek Peřina, dosavadní ředitel výroby.

Jiří Očadlík

Dr. Očadlík stál u zrodu brněnského centra. Ihned po studiu na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy se dostal do týmu profesora Armina Delonga, tvůrce prvního českého elektronového mikroskopu, kde se jako zaměstnanec Tesla Brno a později Ústavu přístrojové techniky podílel na vývoji a zdokonalování elektronových litografů a mikroskopů.  V roce 1992 se podílel na založení firmy Delmi, kde působil nepřetržitě jako generální ředitel až do současnosti. Firma prošla postupnou změnou vlastnictví na nizozemský Philips, dále na americkou FEI Company a v roce 2016 se stal vlastníkem americký producent Thermo Fisher Scientific, pod jehož značkou nyní společnost vystupuje. „Dnes bychom řekli, že jsme začínali jako start-up, s 25 zaměstnanci. Někteří z nich u nás pracují dodnes, přitom jsme za posledních 24 let vyrostli na úroveň největšího exportéra v kraji a společnosti zaměstnávající 790 odborníků“, vzpomíná Jiří Očadlík.

Roli generálního manažera brněnské technologického centra nově převezme Ing. Hynek Peřina, který ve společnosti působí 14 let a od roku 2011 řídí  útvar výroby a inženýrství. Převzetí kompetencí proběhne od června t. r.
Přístroje vyvinuté a vyrobené v Brně dnes míří do celého světa, vědci díky nim získávají nové poznatky na atomární úrovni o materiálech, jako jsou nanotrubice, polovodiče, kompozity a také o nebezpečných virech jako jsou Zika nebo SARS. Spolu s kolegy tak Jiří Očadlík dokázal během svého působení nejen udržet unikátní obor v nejisté době 90. let, ale posunout ho dál. Umožnili tak pokračovat v sedmdesátileté tradici elektronové mikroskopie v Brně. „Cítím, že je čas předat kormidlo nové generaci, aby podnik a obor posunuli ještě dále. Vím, že jsou dobře připraveni na svůj úkol a budou potřebovat jako každý hodně odolnosti, aby zvládli pracovní zátěž. Přeji jim, aby měli hlavně hodně štěstí v různých volbách a rozhodnutích, která budou dělat“, doplňuje Dr. Očadlík.

O Thermo Fisher Scientific
Thermo Fisher Scientific je světovým lídrem produktů pro vědu s obratem 18 miliard USD a více než 50 000 zaměstnanci v 50 zemích světa. Předního producenta elektronových mikroskopů, FEI Company, zakoupila v loňském roce, čímž společnost výrazně posílila divizi vědeckých přístrojů.
Brněnské technologické centrum sídlící v Brně na Černovických terasách je již několik let největším exportérem v Jihomoravském kraji. Vloni převýšila hodnota exportu z Brna 8,2 mld. Kč. Společnost v Brně nyní zaměstnává na 790 odborníků zejména na technických pozicích. www.thermofisher.com


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...