Rok smíření: Brno si připomíná zásadní momenty své historie

Brno, 16. června 2015 - U příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války se město Brno rozhodlo připomenout události z let 1939–1945 v širších souvislostech, tedy s přesahem před druhou světovou válku a s jejími důsledky do současnosti. Rada města Brna proto vyhlásila rok 2015 Rokem smíření.

vokral cikrle rok smireni

Program Roku smíření je koncipován jako soubor akcí, jejichž cílem je připomenutí historických událostí včetně těch doposud opomíjených a důstojné uctění památky všech obětí. Záměrem je ukázat Brno jako město schopné přihlásit se ke své historii v evropském kontextu a zároveň jako město, kterému záleží na tom, kam dále směřuje.

Zastupitelstvo města Brna také 19. května schválilo Deklaraci smíření a společné budoucnosti, která odkazuje na tragické okolnosti vyhnání 20–25 tisíc Brňanů německé národnosti, převážně žen, dětí a starých osob, směrem do Rakouska. To začalo 30. května 1945 a tzv. „pochod smrti“ si vyžádal 1 700 až 4 000 obětí.

posselt vokral foto krystof turek„Jsme si dobře vědomi nesrovnatelně rozsáhlejších zločinů, které spáchal nacistický režim. Zároveň si uvědomujeme, že utrpení zůstává utrpením, ať je jeho původcem kdokoli a v kterékoli době. My jako členové současné politické reprezentace města odsuzujeme veškeré zločiny spáchané v letech 1939 až 1945 a chceme v den sedmdesátého výročí těchto událostí připomenout a uctít památku všech obětí a přispět tím k procesu vyrovnání s bezprávím, které zasáhlo značnou část tehdejšího brněnského civilního obyvatelstva,“ uvádí deklarace.

Vyhnání německého obyvatelstva připomenula a jako symbol návratu ztracené součásti identity města se 30. května uskutečnila i Pouť smíření. Tu absolvovaly stovky poutníků na trase z Pohořelic do Brna. Přesně po sedmdesáti letech a v opačném směru, než kudy po konci války šly zástupy vyhnaných německých obyvatel Brna. Více na www.roksmireni.cz

(red), foto: Kryštof Turek

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...