Galerie Celnice vás zavede do světa meziválečné podnikatelské elity

Brno, 18. října 2019 – V galerii Celnice nacházející se v zahradě Vily Löw-Beer v Brně je až do 26. ledna 2020 k vidění výstava s názvem Fabriky a fabrikanti, která přibližuje mikrosvět meziválečné podnikatelské elity nejen v Brně, ale třeba i v Ústí nad Labem či Ostravě.

vystava fabriky a fabrikanti brno low beer

Současnou podobu jihomoravské metropole ve druhé polovině 19. století a první polovině 20. století zcela zásadně ovlivnil nástup a rozvoj textilního průmyslu. Mezi brněnskými německými magnáty židovského původu vynikali členové rodin Fuhrmann, Himmelreich, Löw-Beer, Stiassni, Tugendhat a Zwicker. Fabrikanti zanechali v Brně nepřehlédnutelné stopy nejen v podobě luxusních rodinných domů, ale především rozsáhlých továrních areálů.

Tomuto tématu se věnuje také publikace Stopy textilních magnátů v Brně: Löw-Beer, Stiassni, Tugendhat, kterou Muzeum Brněnska vydalo již v roce 2017. „S trochou nadsázky tedy můžeme říct, že katalog k výstavě byl hotový o dva roky dříve než samotná výstava. Kniha mapuje pozůstatky působení zmíněných rodin v Brně, lze ji použít jako průvodce městem. Výstava představuje další význačné brněnské i mimobrněnské továrníky – často spojené příbuzenskými vazbami,“ přibližuje autorka výstavy historička Petra Svobodová.

Návštěvníci výstavy tak nahlédnou i do spletitých rodinných vztahů. Dozví se například, že tři bratři Rudolf, Alfred a Benno Löw-Beerovi se oženili se sestrami Elisou, Marianne a Johannou Wiedmannovými, čímž upevnili vazby a majetek dvou významných podnikatelských židovských rodin. Podobně se pak sňatkem spojili Löw-Beerovi s Tugendhatovými nebo brněnští textilní magnáti Stiassni s uhlobarony Weinmannovými z Ústí nad Labem.

Mezi vystavenými exponáty jsou k vidění vzorníky brněnských textilek a nově objevené archivní dokumenty – konvolut obchodní korespondence firmy Moses Löw-Beer z let 1870–1890. „Obchodní dopisy, faktury a telegramy adresované firmě Moses Löw-Beer jsme letos získali z Německého historického muzea v Berlíně. Malou ukázku z tohoto muzejního pokladu jsme se nyní rozhodli představit veřejnosti, dokumenty však stále zkoumáme. Zatím se zdá, že předmětem převážné části korespondence jsou reklamace,“ uvedla kurátorka Vily Löw-Beer v Brně Jana Černá.

Galerie Celnice je bezbariérová a volně přístupná denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události