Pražákův palác prošel velkolepou obnovou

Brno, 29. prosince 2015 - Vernisáž prvního prosince spustila velkolepý projekt ART IS HERE zastřešující obnovu, kterou prošel Pražákův palác, jedna z pěti budov Moravské galerie. A co se zde vlastně odehrálo? Pojďme si představit „nový“ Pražákův palác!

prazakuv palac moravska galerie v brne

  • 1. Nová expozice ART IS HERE

Název projektu navazuje na zcela novou expozici, jež je vytvořena z děl z legendární sbírky Jiřího Valocha, teoretika umění, kurátora, sběratele a klíčové osobnosti nejen kulturního Brna. Osu nové stálé expozice tvoří jeho umělecká sbírka a archív. Expozice dokumentuje zásadní projevy nového umění a mapuje jeho lokální podoby i mezinárodní přesahy. Významná část osobního archívu věnovaná Moravské galerii umožňuje představit dosud ve stálých expozicích příliš nereflektované pojmy jako Mail Art, či na příkladech ukázat, jak vztahy mezi umělci, společenské prostředí i mezikulturní kontexty ovlivňovaly jejich tvorbu i pohled na umění. Moravská galerie zároveň touto expozicí vzdává hold daru a výjimečné osobnosti uměleckého světa.

  • 2. Obnovená expozice moderního umění

Nově byla ale upravena i stálá expozice moderního umění. Přibyla také některá nová díla, například akvizice od Dalibora Chatrného. „Stálá expozice umění první poloviny 20. století představuje především výběr nejvýznamnějších děl tvůrců české moderny a avantgardy. Její nová koncepce doznala oproti dřívější podobě několik změn a rozšíření. K dalším novinkám patří vyhrazení jedné místnosti pro dílčí výstavy „prací na papíře“ a jiné krátkodobé projekty, které budou pravidelně oživovat stálou expozici. Na úvod zde budou instalovány ukázky z tvorby a osobního archívu jednoho z nejvýznamnějších malířů spojených s Brnem Františka Foltýna (1891–1976),“ uvádí jeden z kurátorů, Petr Ingerle.

  • 3. Intervence do expozice moderního umění od Maxima Velčovského

Vstupní část nové expozice je nyní koncipována jako autorská intervence do sbírky moderní plastiky, realizovaná předním českým designérem Maximem Velčovským. „Sbírkotvorné státní instituce zabývající se prezentováním volného či užitého umění chápu jako skladiště informací, které byly kurátory posbírány v kontextu konkrétního místa a doby. Svoji instalaci nevnímám jako tradiční přehlídku „best of“, ale jako intervenci do tohoto skladiště plného rozličných názorů, myšlenek či formálních přístupů. Na konkrétních dílech mne nezajímá pouze jejich ukončenost v době vzniku, ale rovněž nové interpretace, které mohou vyvstávat na povrch díky situaci, ve které se objeví či vystaví dnes,“ říká Velčovský ke své spolupráci s institucí.

prazakuv palac moravska galerie banner

  • 4. Sochařský park na nádvoří Pražákova paláce

S ukázkami současných trojrozměrných děl se návštěvník setká již na nádvoří Pražákova paláce, kde jsou umístěna čtyři díla od různých autorů zabývajících se odlišnými materiály. Akt ženy s názvem Eva od Štursy sousedí s výrazným červeno-bílým objektem od Petra Kvíčaly. Vedle nich se nachází kamenný kruhový objekt od Pavla Sterce a nezvyklá instalace s názvem Hvězdička od Matěje Smetany, která se divákům zjeví pouze v jeden určený čas za celý den. Kompozici zastřešuje neonový nápis nad novým hlavním vchodem do budovy galerie hlásající Art is here!

  • 5. Otevřený depozitář soch

S venkovní expozicí je provázán i nový depozitář soch, který umožnuje návštěvníkům skrze skleněnou stěnu nahlédnout „pod pokličku“ galerijní instituce, do míst obvykle běžným divákům nepřístupných. V prvním podzemním patře mohou vidět nevystavená sochařská díla.

  • 6. Nová herna

Krom Velčovského byla ke spolupráci také přizvaná současná umělkyně Vendula Chalánková, známá pro své dílo plné humoru. Ta se ujala zpracování dětské herny a vytvořila celou řadu původních návrhů a veselých postaviček obývajících nyní také galerii.

  • 7. Nové Atrium

Při rekonstrukci prošel úpravami rovněž výstavní prostor Atria v posledním patře. Jeho oddělením od vnitřního zázemí galerie vzniklo samostatné místo nabízející výstavní prostředí pro prezentaci autorů střední a nejmladší generace. Tisková zpráva k aktuální výstavě je vydána samostatně.

  • 8. Skluzavka!

V rámci přestavby byla také zcela změněna koncepce průchodu palácem – nově nainstalovaná skluzavka přes dvě patra v centru objektu umožňuje návštěvníkovi skutečný přesun prostorem a pomyslně i časem z jedné epochy umění do druhé. Přístupná je přitom opravdu každému!

A kde to vše naleznete? Přece v Pražákově paláci na Husově 18. Neváhejte a přijďte – vstup do nových stálých expozic i na skluzavku je totiž pro všechny ZDARMA! Otevírací doba paláce je od středy do neděle od 10 do 18 hod., ve čtvrtky až do 19 hodin. Více na webu moravska-galerie.cz.

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...