Bratři Saudkové společně na Špilberku

Brno, 26. února 2015 - Kontroverzní tvorba, za minulého režimu zakazovaná a postihovaná, spletité rodinné vztahy, fascinace ženskou krásou, soudní tahanice o autorská práva – to jsou charakteristiky dnes spojované s rodinou Saudků.

bratri saudkove spilberk

Jejími nejvýraznějšími představiteli jsou bezpochyby dvojčata Jan a Kája Saudek, kteří letos v květnu oslaví 80. narozeniny. Muzeum města Brna ve spolupráci s Gallery of Art Prague k této příležitosti na hradě Špilberku připravilo retrospektivní výstavu oběma umělcům, která potrvá pouze do 12 dubna.

Výstava Saudek&Saudek 80 veřejnosti představuje průřez tvorbou obou autorů od raných 50. let až po 90. léta v případě Káji Saudka, po současnost v případě Jana. Přes sto exponátů ze sbírky Zdeňka Kočíka, provozovatele Gallery of Art Prague, zahrnuje Janovy notoricky známé fotografie (Život 1966, Osud kráčí dolů k řece a vede dvě nevinné děti 1970, Útočiště 1963, Hey Joe 1959 a Hey Joe po třiceti letech) i současnou portrétovou tvorbu.

V případě Káji jsou vystavená i díla nová, dosud ne tolik známá. Raritou jsou například malované titulky pro televizní pořad Vlaštovka nebo kresby, které se staly inspirací i pro Janovy fotografie. Výstavu doplňuje i židle a paravánek pomalované přímo Janem Saudkem. Součástí je i prodejní obchůdek, kde si každý návštěvník může zakoupit pohlednici, plakát, šperk, knihu či řadu dalších suvenýrů se saudkovskými motivy.

Zdroj: MUmB, foto: Miloš Strnad


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...