Na festivalu severských filmů v Artu vystoupí i eskymácký šaman

Brno, 19. února 2015 - Severská filmová zima – právě tak se jmenuje zajímavý festival, který probíhá od 17. do 22. února v Kině Art. Letošní ročník festivalu nabízí unikátní průřez grónskou kinematografií. Vrchol této přehlídky bude ve čtvrtek 19. února ve 20.00 představovat projekce s panem Hivshu, pravnukem dobyvatele severního pólu, inuitským šamanem a protagonistou filmu Cena za pól.

gonsko lachtani

Hivshu pochází z inuitské linie šamanů z oblasti Qaanaaq-Thula, nejseverněji obydlené osady světa Siorapaluk v Grónsku, kde Inuité stále žijí tradičním způsobem života. Jméno Hivshu znamená v překladu - Hlas Arktidy. Hivshu, jinak potomek prvního dobyvatele severního pólu Roberta Pearyho a jeho inuitské „manželky“, je autentický vypravěč tradičních inuitských příběhů a také drumsinger - zpěvák bubnů.

O filmu Cena za pól
Pravnuk Roberta Edwina Pearyho se vydává po stopách svého dědečka, amerického polárníka a pravděpodobně prvního člověka, který dosáhl severního pólu (1909) a také po stopách Minika, malého inuitského chlapce. Minik byl s spolu s dalšími pěti Inuity odvezen do New Yorku pro účel vědeckého zkoumání. Zbylých pět záhy onemocnělo a zemřelo. Minik jako jediný přežil, v Americe ale nikdy nebyl šťastný.

Film ukazuje nesmírnou agresivitu „vyspělé civilizace a tragické dopady, které má její střetnutí s původním obyvatelstvem. Potomek Roberta Pearyho pátrá po stopách těchto dvou zcela odlišných mužů, zástupcích zcela rozličných kultur. Neomezuje se však pouze na záznam rozhovorů s klíčovými postavami ani na zachycení působivých kompozic arktického chladu a ticha, ale vše atraktivně mísí se starými fotografiemi a zejména s jedinečnými filmovými dobovými záznamy.

Večerem nás bude provázet sám hlavní protagonista inspirativním a silným zvukem tradičního inuitského zpěvu a bubnu ze sobích parůžků a kůže tuleně.

Severská filmová zima - Projekce z grónské sekce:   

Čtvrtek 19. 2.

  • 18:00    Qivitoq – duch hor (1956 / Erik Balling / Dánsko / 119')
  • 20:30    Muž z Nuuku (2009 / Otto Rosing, Torben Bech / Grónsko, Dánsko / 98')
  • 20:30    Cena za pól (2006 / Staffan Julén / Dánsko / 80')

Pátek 20. 2.

  • 20:00    Srdce světla (1998 / Jacob Grønlykke / Dánsko, Norsko, Švédsko, Grónsko / 90') Sobota 21.2.
  • 18:00    Experiment (2010 / Louise Friedberg / Dánsko / 90')

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...