Brněnská hvězdárna láká na nové vzdělávací pořady

Brno, 26. srpna 2014 - Hvězdárna a planetárium Brno nabízí s novým školním rokem nové vzdělávací pořady pro všechny typy škol. Především v digitáriu je připravena celá řada nových programů. Ke všem jsou navíc k dispozici pracovní listy pro žáky a metodické materiály pro pedagogy.

saturn vesmir planety

„Především jsme zásadně vylepšili umělou hvězdnou oblohu v novém digitáriu, jejíž prohlídka je součástí všech vzdělávacích pořadů,“ říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno. „Dokonce si dovoluji tvrdit, že tak špičkovou projekci nenajdete v celé střední Evropě. Premiéry se také dočkalo hned šest představení pro mateřské, základní nebo střední školy – z naší produkce i od těch nejlepších světových tvůrců,“ dodává Dušek.

Novinkou roku 2014 je představení pro nejmenší diváky Zula hlídka: Dobrodružství v čase, které humornou formou popisuje dějiny naší planety. Pro starší žáky je vhodný pořad Úžasné planety, který seznamuje s podobou Sluneční soustavy. O historii kosmonautiky vypráví Úsvit kosmického věku, o vlivu astronomie na náš běžný život Astronom v každém z nás, o budoucím výzkumu našeho kosmického souseda Zpět na Měsíc. Hvězdárna chystá i speciální projekci o vývoji života na Zemi.

Součástí všech vzdělávacích pořadů je přitom orientace na večerní obloze. Školení moderátoři žákům ukáží nejnápadnější hvězdy i souhvězdí, stejně jako viditelné planety. To vše za pomocí nejlepšího projektoru hvězdné oblohy (z pohledu pozemského pozorovatele) na světě.

Vzdělávací pořady budou uváděny ve třech různých sálech. Digitárium nahrazuje původní planetárium a součástí zde předváděných představení je prohlídka hvězdné oblohy. V exploratoriu se návštěvníci mohou zúčastnit komentované prohlídky výstavy o Sluneční soustavě. V přednáškovém sále pak budou předváděny pokusy z optiky.

„V tuto chvíli neexistuje v celém bývalém Československu hvězdárna, která by mohla s brněnskou hvězdárnou a planetáriem držet krok. Rekonstrukční práce se povedly, návštěvnost roste, štáb hvězdárny tvoří profesionálové a navíc mají umělecký nadhled. Říká se, že jediná mez je nebe samo, to přeji Hvězdárně a planetáriu Brno,“ hodnotí nabídku brněnské hvězdárny astrofyzik Jiří Grygar.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...