Napoleonské hry ovládnou o víkendu slavkovský zámek

Brno/Slavkov, 14. srpna 2014 - Zámek Slavkov- Austerlitz společně s Jezdeckým klubem Acaballado pořádají u příležitosti 245. výročí narození Napoleona Bonaparta ve dnech 16.-17. srpna Napoleonské hry. Letošní slavnosti se ponesou v duchu připomínky 200. výročí úmrtí císařovny Josefíny, manželky císaře Napoleona.

napoleon slavkov u brna 2014 krystof turek

Celodenní program se bude odehrávat v sobotu 16. srpna v zámeckém parku. Dobové tábory z roku 1805 vyrostou v aleji vedle zámku. V zámeckém parku budou pak téměř celý den probíhat ukázky výcviku jednotlivých druhů zbraní, přehlídky uniforem a praporů. Součástí výcviku bude i komentované představení módy a uniforem z počátku 19. století. Vyvrcholením vojenské části programu pak bude v 16.00 hodin bitevní střet v zámeckém parku, který tentokrát připomene jednoho z nejznámějších generálů napoleonských válek, generála Jeana Rappa.

Celý letošní program však bude zaměřen na připomínku ženy, která stála dlouhá léta Napoleonovi po boku a jejíž jméno pronesl i na smrtelném loži. Jeho poslední věta „Miluji Francii a Josefínu“ se zapsala do historie. Letos uplynulo 200 let od úmrtí této významné historické postavy. Osud tomu chtěl, že její potomci se dodnes objevují ve většině panovnických rodin Evropy. A právě připomenutí císařovny Josefíny bude hlavním motivem letošní akce. Návštěvníci se budou moci seznámit nejen s jejím životem, ale i zhlédnout civilní život tehdejší aristokracie.

V samém závěru sobotního programu od 21.30 hodin bude proveden multimediální pořad s ohňostrojem „Císařovna Josefína“, který připomene její dvousté výročí úmrtí. Součástí pořadu bude i iluminace zámku a zámecké zahrady několika sty svíček.

Sobotní den bude v zámeckém parku patřit také již populárnímu řemeslnému jarmarku, který se bude konat v době od 9.00 do 17.00 hodin. Nabídka sortimentu bude bohatá, od rozmanitých řemeslných výrobků z rozličných materiálů, které se mohou stát dárky pro Vás či Vaše blízké, po občerstvení, jídlo a pití, všeho druhu.

Zámek Slavkov - Austerlitz vedle klasických prohlídek a probíhajících výstav nabídne kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem. Vstupenky na oživené prohlídky je lépe rezervovat předem na pokladně zámku (tel.: 544 227 548, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ).

Po celý den bude návštěvníkům také přístupná expozice Austerlitz - malé město velkých dějin, vstup na vojenské akce i sobotní multimediální pořad s ohňostrojem je ZDARMA.

Ing. Jana Slouková, ZS-A, ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...