Na festival Ibérica přijedou hvězdy flamenka

Brno/Boskovice, 24. července 2014 – Festival španělské kultury Ibérica, který mezi 11. a 16. srpnem zamíří do Prahy, Brna a Boskovic, nabídne už pojedenácté uhrančivá představení plná vášnivého flamenka a španělských rytmů, ale také filmovou přehlídku či tvůrčí dílny a ochutnávky španělských vín a delikates. Hlavní hvězdou letošního ročníku bude čerstvá manželská dvojice Jesús Carmona a Lucía Campillo.

iberica

Jak už však bývá dobrým zvykem, zahraniční hosté se na Ibérice neukáží jen na pódiu, ale zapojí se jako lektoři i do tvůrčích dílen, jichž letos festival nabízí přes dvě desítky. Zájemci o španělskou kulturu tak mají vynikající příležitost přiučit se od mistrů svých oborů, jakými jsou Iván Vargas a Virginia Delgado (flamenco), Alvaro Vargas (tango), Maykel E. Varona (salsa), Luis Mariano (kytara) a mnozí další.

Letošní nabídka tvůrčích dílen obsahuje premiérově i vaření. Tradiční španělskou paellou provoní festival účastníci kurzu, který povede Enrique García, šéfkuchař projektu El Romero Home Cooking. Většina workshopů se však již tradičně zaměří na hudbu a tanec. „Jsem rád, že se nám opět podařilo na festival přilákat celou plejádu vynikajících lektorů. Lekce flamenka povede mimo jiné virtuózní granadský tanečník Iván Vargas. Jeho jmenovec, kolumbijský tanečník Alvaro Vargas zase obstará kurz tanga," těší se dramaturg festivalu Petr Vít. Výuky salsy se pak ujme kubánský tanečník Maykel Eduardo Varona. Mezi hudebníky se jako lektor představí mimo jiné brilantní kytarista Luis Mariano a hře na cajón, tradiční flamenkový perkusivní nástroj, bude učit přední český perkusista Michal Cába.

Letos se již podruhé otevírají kurzy pro děti, v nichž se seznámí s prvními krůčky flamenkových, ale i latinskoamerických tanců. Zájemce o zdokonalení se ve španělštině čeká intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, pořádaný sdružením SPAINART.

Letošní bohatý doprovodný program okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou fotografií s flamenkovou tématikou, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo hned dvěma večerními fiestami. Milovníci módy by si neměli nechat ujít flamenkový bazar a módní přehlídku kolekcí OH la moda flamenca v Zámeckém skleníku.

Festivalu zahájí vernisáž výstavy „Ibérica objektivem Martina Zemana". Dvorní fotograf festivalu dokázal zachytit svým objektivem plejádu španělských umělců v jejich nejintenzivnějším prožitku na vystoupeních napříč dosavadními ročníky festivalu Ibérica. Tradiční filmová sekce Ibériky nabídne v brněnském Artu pět španělských filmů, mezi kterými nebudou chybět ani medailemi ověnčená flamenková „Sněhurka" (Blancanieves) Pabla Bergera či animovaný „Chico y Rita" od známého španělského výtvarníka Mariscala. Pro filmové fajnšmekry připravili pořadatelé festivalu také dvě pásma krátkých filmů vybraných z tradičního brněnského festivalu B16. Ibérica do svého dramaturgického záběru pravidelně zahrnuje i latinskoamerickou kulturní oblast. Letos ji bude reprezentovat přední venezuelský kytarista Gabriel Guillén. Jeho kytarový recitál věnovaný latinskoamerickým a španělským autorům umocní svým elegantním projevem španělská flamenková tanečnice Virginia Delgado.

Festival Ibérica, jenž letos zavítá do Prahy, Brna a Boskovic, je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

Mezi flamenkovou elitu se řadí i letošní hlavní hvězda Ibériky, proslulý tanečník z Barcelony Jesús Carmona, jenž si vedle instrumentálních ekvilibristů ve vlastní kapele přiveze i uhrančivou tanečnici Lucíu Campillo. Carmona ve svém stylu propojuje klasické baletní vzdělání a zkušenosti ze Španělského národního baletu s nespoutaností, syrovostí a citovostí pravého flamenka. Ač není rodilý Andalusan, flamenco má v krvi a věnuje se mu již od dětství. „Jesús má vycizelovanou techniku, což jej odlišuje od zemitých flamenkových tanečníků bez formálního vzdělání," upřesňuje umělecký ředitel festivalu Petr Vít. „Tancuje ovšem autentické flamenko, což dokazuje i jeho ocenění Premio Desplante i titul nejlepší tanečník v soutěži Certamen de Danza Española y Flamenco, které přísluší výhradně stylovým flamenkovým interpretům." Devětadvacetiletý Carmona je na prahu ideálního flamenkového věku, kdy se v tanci vedle technické brilance projevuje i narůstající životní zkušenost.

Více informací o prgogramu je k dispozici na oficiálních stránkách festivalu.

foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události