V Brně se představí přední světoví hráči na kytaru

Brno, 24. července 2014 – Do Brna se po roce vrací Mezinárodní kytarový festival. Akce patřící mezi nejvýznamnější festivaly svého druhu ve střední Evropě a nabídne návštěvníkům vedle vystoupení předních světových hráčů také kurzy hry na kytaru.

kytara

Díky své dramaturgické koncepci a invenční programové skladbě festival přitahuje zájemce nejen z řad milovníků vážné hudby, ale budí značný zájem i mezi širokou veřejností. Dramaturgii programu festivalu tvoří Vladislav Bláha, docent Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, který je také aktivním kytaristoua zároveň ředitelem České kytarové společnosti.

Festival otevře 10. srpna newyorský kytarista a pedagog Kevin Gallagher, který vyhrál soutěže Guitar Foundation of America nebo Tárregovu soutěž v Benicasimu ve Španělsku a vyučoval i na Julliard School v New Yorku. Následovat pak bude 11. 8. koncert významného španělského kytaristy a ředitele několika škol a festivalů Enrique Muñoze. V úterý 12. 8. se na Nové radnici představí Ital Andrea Vettoretti, vítěz 16 kytarových soutěží a ředitel prestižního kytarového festivalu "Delle Due Città" Treviso - Řím.

Výjimečný bude koncert mezinárodně proslaveného loutnisty Edina Karamazova, který se bude konat 13. 8. v Besedním domě. Karamazov je považován za jednoho z nejvýraznějších a nejcharizmatičtějších kytaristů a loutnistů dneška a ke spolupráci si jej vybral i zpěvák Sting, se kterým nahrál několik CD, vyučuje jej hře na loutnu a koncertují spolu. Posledním koncertem na Nové radnici pak bude 14. 8. vystoupení kytaristky izraelského původu Tali Roth, která je profesorkou světově věhlasné Julliard School v New Yorku.

Vyvrcholením festivalu bude tradiční koncert originálního flamenca z Andaluzie „Noc flamenca" s kytaristou Paco Serranem a jeho skupinou flamenca, složenou z předních interpretů: tanečnice Marina Valente, zpěvák Juan Zarzuela, kytarista José Medinau a perkusionista Miguel Santiago. Tradičně bývá tento koncert originálního a čistého španělského flamenca interpretů z Andaluzie nejvíce navštíven, každoročně zaplní nádvoří hradu Špilberk s kapacitou více jak tisíc míst.

Velkým přínosem Mezinárodního kytarového festivalu je i skutečnost, že tuto akci pravidelně doprovázejí kytarové kurzy, v nichž více než stovka frekventantů z celého světa může prohlubovat své znalosti kytarové hry pod vedením špičkových českých i zahraničních umělců, a přímo i mezinárodních hvězd ve hře na kytaru, které na festivalu vystupují. Součástí festivalu je také kytarová soutěž Guitartalent´14, kde mladí kytaristé soutěží o koncertní kytary od nejlepších výrobců kytar, mimo jiné také od nejvýznamnějšího japonského mistra Masaki Sakuraie.

Vstupenky na Mezinárodní kytarový festival jsou k dostání v předprodeji v centrále Turistického informačního centra města Brna na Radnické ulici a také online na stránkách centra.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události