V Brně bude poprvé dokončeno více nových kanceláří než v Praze

Brno, 6. ledna, 2016 - V Brně bude v roce 2016 dokončeno celkem pět nových kancelářských budov s kapacitou 51 550 čtverečných metrů. Půjde o největší přírůstek od roku 2007 a jihomoravská metropole zároveň ve výstavbě poprvé předstihne Prahu. Aktivita developerů je podložena rostoucím zájmem nových nájemců i expanzí těch stávajících.

kancelare zasedaci mistnost

I díky tomu neobsazenost v druhém pololetí 2015 klesla na rekordní minimum - k 16,5 %. Přitom situace na začátku loňského roku naznačovala, že výstavba v roce 2016 bude v Brně poměrně nízká.

"Téměř všechny kvalitní projekty v Brně jsou skoro obsazené. Firmám se v tomto městě velmi daří a nebojí se nabírat další zaměstnance a rozšiřovat prostory. U některých kancelářských objektů vznikají dokonce pořadníky zájemců o pronájem a stávající nájemci mají omezené možnosti expanze. Zároveň skvěle fungují předpronájmy v případě nových projektů," říká Lukáš Netolický, specialista na brněnský trh, Cushman & Wakefield. A dodává, že i rozestavěné projekty jsou již z velké části obsazené.

Hlavním tahounem poptávky jsou v Brně firmy z oblasti IT a navázaných oborů. Pověst "výpočetního centra České republiky" jihomoravská metropole dokazuje i na číslech. „Podle statistiky Cushman & Wakefield zaujímají společnosti ze sektoru ICT dominantní 58% podíl na všech uzavřených pronájmech. Vzhledem k poptávce a synergickému efektu, kdy velké firmy následují i menší, včetně start-upů, se tento údaj může v roce 2016 ještě zvýšit,“ říká Michal Soták, vedoucí oddělení průzkumu trhu v Cushman & Wakefield.

V druhé polovině loňského roku činila celková kancelářská plocha v Brně přes 483 000 metrů čtverečních, z toho 80 procent tvořily moderní budovy třídy A. Poměrně vysoká neobsazenost vznikla díky výstavbě v době hospodářského zpomalení.

V roce 2016 přibude na brněnském trhu další konkurence v podobě pěti dokončených budov. Areál Slatina se rozšíří o další budovu „O“, která nabídne 15 200 m2. Dále by měl být dokončen projekt Campus Science Park C (12 750 m2), T Dorn (7 100 m2) a CTP vystaví druhou kancelářskou budovu v projektu Ponávka (8 000 m2). Rekonstrukcí projde kancelářský komplex Smetanova 35 (8 500 m2). V každé z výše uvedených budov evidujeme ve větší či menší míře předpronájem kancelářských prostor.

"I přes nárůst nabídky a zahájení výstavby nových kancelářských objektů nastane v Brně záhy situace, kdy nebude možné uspokojit v centru města poptávku větších nájemců. Naopak se vytváří prostor pro pozvolný růst nájemného u kvalitních projektů v této části města,“ uzavírá Lukáš Netolický.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...