České a japonské firmy na MSV uzavřely kontrakty za 600 milionů

Brno, 17. září 2015 - Na brněnském výstavišti se ve středu 16. září sešly desítky japonských a českých firem. Česká pobočka japonské obchodní agentury JETRO uspořádala při příležitosti Mezinárodního strojírenského veletrhu výstavu komponentů a materiálů z oblasti automotive, výroby kolejových vozidel či elektroniky. S výběrem českých účastníků pomohl agentuře JETRO také CzechInvest.

japonska vlajka ruce podane kontrakt

Akce s názvem Japanese Component & Material Buyers‘ Exhibition si dala za cíl propojit dodavatele ze střední a východní Evropy s japonskými odběrateli. Přehlídka měla nezvyklé, obrácené uspořádání. Zatímco na veletrzích běžně nabízejí firmy své výrobky potenciálním odběratelům, v Brně tentokrát potenciální odběratelé prezentovali zboží, které by potřebovali dodat od českých firem. Celkem se na místě uskutečnilo více než 126 obchodních schůzek japonských výrobců s místními dodavateli.

„Podobná setkání jsme ve spolupráci s agenturou JETRO pořádali už v minulosti,“ uvádí generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. „Při akci před několika lety se podařilo ke kýženému uzavření vzájemné spolupráce dovést 30 procent jednání. Následně byly mezi japonskými a českými firmami uzavřeny kontrakty v hodnotě přesahující 600 milionů korun,“ dodává.

„Veletrhy naruby se konají po celém světě, hlavně v Asii,” říká Tadaši Murakami, ředitel japonské vládní agentury JETRO a dodává: „do České republiky se výstava komponentů vrací po více než desetileté odmlce a zaznamenali jsme poměrně velký zájem, jak ze strany vystavovatelů, tak u dodavatelů.“ Firmy, které se setkání zúčastnily, se zdaleka neomezují na automobilový průmysl. Kromě široké škály odvětví zastupují i pestrou paletu zemí. Právě akce jako veletrh naruby dodávají k názvu strojírenského veletrhu přízvisko „mezinárodní“. „Účastní se patnáct vystavovatelů z České republiky, Maďarska, Velké Británie, Německa, Rumunska, Holandska a Belgie. Na druhé straně je více než čtyřicet dva dodavatelů z České republiky, Německa, Polska, Slovenska, Maďarska a Slovinska,“ vyjmenovává jednotlivé země Murakami. Českých dodavatelů se představilo třicet.

Japonsko se v žebříčku CzechInvestem zprostředkovaných investic drží na druhém místě hned za Německem. Od roku 1993 oznámily firmy ze země vycházejícího slunce v České republice 124 investičních projektů v hodnotě přes 118 miliard korun. Na jejich základě vzniklo či do budoucna vznikne 28 600 pracovních míst.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...