Průměrný Čech dluží bankám téměř 111 tisíc korun

31. května 2013 (MEIDAFAX) - Zadlužení Českých domácností opět stouplo, na každého obyvatele České republiky připadalo koncem dubna 110 866 korun, které dlužil bankovním institucím. Celkově vzrostla zadluženost tuzemských domácností na 1,1658 bilionu korun, uvedla v pátek Česká národní banka.

Penize-bankovky-tisicikoruny

Podle vedoucího partnera sektoru finančních služeb společnosti PwC ČR Petra Kříže však v dubnovém vývoji nenastal žádný statisticky významný posun. "Největší část dluhů českých domácností představují hypotéky, které lze považovat za rozumné zadlužování a investice do budoucnosti. U jejich poskytování jsou navíc banky obezřetné a klienty velmi pečlivě prověřují," vysvětlil Kříž s tím, že celkovou úroveň zadlužení českých domácností považuje za relativně bezpečnou jak z pohledu klientů, tak i bank.

Proti loňskému dubnu vzrostlo zadlužení českých domácností o 41,5 miliardy korun, což představuje zvýšení o 3,69 procenta. Ve srovnání s předcházejícím měsícem vzrostly dluhy u bank o 1,92 miliardy korun.

O poznání šetrněji přitom hospodařily tuzemské podniky, jejichž dluh u bank v dubnu proti předchozímu měsíci klesl o 13,6 miliardy korun na 968,81 miliardy korun (-1,38 procenta). Ve srovnání s dubnem loňského roku přesto dluhy českých firem vzrostly o 14,65 miliardy korun.

ČNB poskytuje statistiku o zadlužení domácností a podniků každý měsíc v rámci národního měnového přehledu. Ten se odvozuje z bilancí finančních institucí, které kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v České republice obsahují také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...