VUT má špičkové výsledky v oblasti uměleckého výzkumu

Brno, 5. února 2023 - Přestože brněnská technika není samostatnou uměleckou školou a má většinové zastoupení technických fakult, Registr uměleckých výstupů (dále jen RUV) hodnotí VUT jako univerzitu s druhým největším počtem získaných bodů za jeho uměleckou činnost. Předčila ho jen Akademie múzických umění v Praze.

Atelier Stepan Vila-vnitrni-krajina BPN 18 1600

Vysoké učení technické v Brně se zaměřuje na technické i umělecké obory. Tvůrčí a umělecké činnosti na univerzitě se však nevěnují jen vyučující a studující na Fakultě výtvarných umění nebo Fakultě architektury. Svůj podíl na kladném hodnocení RUV mají i pracoviště Fakulty stavební nebo Fakulty strojního inženýrství.

Konkrétně Fakulta výtvarných umění se může pochlubit nejvyšší certifikací RUV za rok 2021 celkem v devíti případech. V oblasti výtvarného umění náleží například Julii Béna za půlroční výstavu s názvem Miles ve Villa Arson ve francouzské Nice nebo Kláře Hosnedlové za uměleckou realizaci na výstavě Baltic Triennial 14: The Endless Frontier v Contemporary Art Centeru ve Vilniusu. Naopak v oblasti uměleckého designu dosáhl maximálního hodnocení Mikuláš Macháček za spolupráci na vizuální identitě Pražské integrované dopravy. Ta získala prestižní mezinárodní ocenění v soutěži Red Dot Awards. První místo v kategorii ilustrátor roku získali také Jan Šrámek a Veronika Vlková v rámci Czech Grand designu za ilustrace pro knihu Apolenka z modrotisku.

Umělecká tvorba lidí z VUT obecně slaví úspěchy v řadě prestižních soutěží. Příkladem je Marek Štěpán z Fakulty architektury, který uspěl v soutěži Stavba roku 2021 s návrhem Vily vnitřní krajina. Viktoru Novotnému z Fakulty strojního inženýrství zase patří třetí místo za plakát na téma Tradition v mezinárodním grafickém bienále – 12th Virtual Biennale Prague 2022.

Registr uměleckých výstupů je zřízen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. U hodnocení umělecké činnosti posuzuje jejich kvalitu, originalitu, význam a zda dílo mělo úspěch na mezinárodní, celostátní nebo regionální úrovni. Soustředí se na výstupy z oblasti architektury, audiovize, designu, hudby, literatury, scénického umění a výtvarného umění.

Zdroj: VUT, foto: BoysPlayNice


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...