Na Nováčkově a Studené zrekonstruují letos vodovod i kanalizaci

Brno, 4. března 2021 – V letošním roce budou probíhat rekonstrukce kanalizací a vodovodních řadů v ulicích Nováčkova v Husovicích a Studená na Lesné. Tyto dva projekty jsou v různých stadiích přípravy, ale obě opravy začnou již letos; první zmíněná dokonce už tento měsíc.

voda vodovodni potrubi

„Brno je město s dlouhou historií a ta se týká nejen velkého kulturního dědictví, ale i technické vybavenosti města. Konkrétně inženýrské sítě na mnoha místech již splnily svůj úkol a je potřeba je vyměnit a celkově zrekonstruovat. Postupně se toho dočká velký počet ulic, nyní jsou to ulice Studená a Nováčkova v městské části Brno-sever,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Rekonstrukce vodovodního řadu a kanalizace v ulicích Nováčkova, Svitavská a Dačického začne již 15. března a měla by trvat do srpna letošního roku. Kanalizace bude přeložena do úzkého koridoru v ulici Nováčkova, nyní se nachází v nepřístupné oblasti pod budovou DPMB. Do nové kanalizace se připojí zrekonstruované jednotlivé přípojky. Zároveň se vymění i vodovodní potrubí z roku 1926 včetně přípojek. Vznikne také nový podzemní hydrant. Stavba neohrozí hromadnou dopravu v ulici, protože pod tramvajovými kolejemi bude výměna řešena pomocí klasicky ražené štoly. Zakázku bude provádět společnost ZEMAKO, s. r. o. Výběr zhotovitele dnes schválili radní města Brna. Celková hodnota rekonstrukce je vyčíslena na necelých 7 milionů korun.

„Jižní část dnešního sídliště Lesná vznikala dříve než zbytek městské části, který byl vybudován v 60. letech 20. století. Rodinné domy v ulici Studená a jejím okolí vyrostly již ve 30. letech a dříve patřily k Husovicím. Inženýrské sítě si tedy již zaslouží výměnu. Například kanalizace, která je dnes kapacitně v již nevyhovujícím stavu. Rekonstrukce by měla začít v říjnu letošního roku,“ dodal radní pro oblast investic David Grund.

Pro druhé kolo zadávacího řízení, v němž uchazeči, kteří splnili kvalifikační kritéria, již předkládají konkrétní cenové nabídky, dnes radní schválili text výzvy k podání nabídek na tuto veřejnou zakázku. Rekonstrukce sítí v ul. Studené se dotkne nejen vodovodního řadu a kanalizace včetně 27 kanalizačních a 29 vodovodních přípojek, ale zahrne i opravu komunikace a chodníků v délce 406 m. U kanalizace i vodovodu dojde ke zvětšení dimenze potrubí tak, aby vyhovovalo současným potřebám pro odvod odpadních vod a zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Celá stavba by měla trvat 32 týdnů a bude koordinována s rekonstrukcí veřejného osvětlení.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...