Interaktivní mapa zachycuje maloobchodní síť v celém Brně

Brno, 11. února 2019 – V jaké části Brna je největší výběr obchodů? Kde to „žije“ přes den a kde naopak v noci? Jaké jsou nejrozšířenější nabízené služby? Nejen na tyto otázky odpovídá nově spuštěná webová aplikace brněnské maloobchodní sítě. Sčítání celkem 7 628 maloobchodních zařízení proběhlo v roce 2017 a poprvé ho organizovala Kancelář architekta města Brna (KAM). Data z průzkumu nyní zpracovala do mapové aplikace, kterou zveřejnila na svých webových stránkách.

maloobchod prodejna obchod

„Do budoucna plánujeme podobným způsobem interaktivně zpracovat také data z dalších průzkumů, které KAM připravuje, například z chystaného průzkumu podlažnosti budov. Data nám slouží především jako podklad pro územní a strategické plánování. Zároveň ale chceme, aby byla přístupná široké veřejnosti,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Interaktivní mapy maloobchodní sítě přináší informace o proměňujícím se sortimentu nebo velikosti prodejní plochy. Ukazují i to, kolik objektů ještě čeká na své nájemce nebo kde jsou obchody a služby lépe dostupné.

V aplikaci mohou lidé zjistit prostorové rozložení prodejen v Brně. Průzkum ukazuje, že nejsilnější skupinou sortimentu v Brně jsou plošně i početně obchody s potravinami, které zaujímají zhruba čtvrtinu celkové prodejní plochy. V oblasti služeb jsou nejrozšířenější pohostinství, zejména restaurace a kavárny. Kromě nich si ale návštěvníci mohou filtrovat i méně zastoupené typy maloobchodů nebo nabízených služeb, např. papírnictví nebo prodejny stavebnin.

„Mimo klasického filtrování informací nabízí nová aplikace i další funkce. Na jedné z map lze zároveň srovnávat dvě vrstvy s informacemi – hustotu rozmístění prodejen a velikost prodejních ploch. Další možností je sledovat v čase proměňující se množství otevřených obchodů a nabízených služeb s ohledem na denní dobu. Aplikace tak ukazuje, že zatímco v sobotu je otevřeno necelých 60 procent sledovaných prodejen a provozoven, v neděli tato čísla klesají na necelou třetinu prodejen a necelou polovinu provozovaných služeb,“uvedl vedoucí průzkumu sociální geograf Jiří Malý.

Data pro celoplošný průzkum maloobchodní sítě města Brna sbírala KAM od října do prosince roku 2017. Nově se zaměřila také na provozovny služeb nebo obchodní zónu v Modřicích. V České republice je Brno jedním z mála měst, které v posledních dvaceti letech pravidelně sbírá data o své maloobchodní síti. Aktuální průzkum byl po roce 1990 už sedmým v pořadí. Sečteno bylo celkem 7 628 zařízení, z toho 3 948 prodejen zboží a 3 208 provozoven služeb.

Aplikaci najdete na adrese webmaps.kambrno.cz/maloobchod


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...