IBM otevřela na VUT OpenPower Hub

Brno, 28. července 2015 – Společnost IBM otevřela ve spolupráci s nadací OpenPOWER a partnery nový OpenPower Hub na Vysokém učení technickém v Brně (VUT). VUT se tak stalo součástí speciálního projektu a je jednou ze čtyř univerzit na celém světě, s nimiž IBM spolupracuje na inovacích a rozvoji ekosystému Linux na serverech Power.

ibm hub brno kabely

IBM dlouhodobě zapůjčila VUT čtyři Power servery (IBM Power System S822L a S812L), běžící na operačních systémech Red Hat Enterprise Linux, které mohou studenti a odborníci univerzity využívat k interním vědeckým a studentským projektům, ale také pronajímat potenciálním softwarovým developerům k testování open-source aplikací pro Linux na architektuře POWER8.

Brněnský hub je jedním ze čtyř světových univerzitních center pro vývoj nových aplikací pro platformu OpenPOWER. Soustředí se zejména na cloud, analýzu velkých dat a technické výpočty. Interní výzkumné aktivity VUT, které lze na serverech IBM provádět, zahrnují oblasti paralelizace výpočetně náročných úloh z oblasti rozvrhování, optimalizace překladu, heterogenního zpracování velkých dat, zpracování obrazu a videa, vysoce náročných výpočtů a simulací, hardwarové akcelerace zpracování síťového provozu a akcelerace vysoce náročných výpočtů v oblasti analýzy a verifikace počítačových systémů a bioinformatiky a také experimenty a vývoj technologií pro práci s transakční pamětí.

„Umístění čtyř serverů s procesory IBM Power 8 na Fakultě informačních technologií VUT vytvořilo základ čtvrtého uzlu akademické sítě, který podporuje vývoj programového vybavení pro serverovou platformu Open Power. První tři uzly tvoří Oregon State University v USA, Campinas State University v Brazílii a Power Technology Open Lab v Číně,“ řekl Pavel Zemčík, proděkan Fakulty informačních technologií VUT v Brně.

„Tyto aktivity nám umožní urychlit vývoj v oblastech, v nichž dnes zaznamenáváme nedostatek dovedností,“ dodal Branislav Šebo, generální ředitel IBM Česká republika. „Dává nám to příležitost podporovat nejenom budoucí vývojáře a systémové správce, ale pracovat na budoucím výzkumu a spolupráci v rámci OpenPOWER platformy.“


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...