Obrazem: Unikátní SONO CENTRUM otevřeno

Brno, 13. května 2014 - „Ta stavba hyzdí město, žádáme odstranění onoho monstra!“ Podepsáni slovutní architekti, spisovatelé či umělci. Rok – 1889, místo – Paříž. A ona stavba? Přece Eiffelova věž! O více než sto dvacet let později má i Brno novou, nadšení i vášně vzbuzující dominantu. Stalo se jí SONO CENTRUM, které stejně jako kdysi pařížská „železná dáma“ aspiruje na to, stát se neodmyslitelnou, vyhledávanou a životem pulzující součástí moderní architektury Brna.

Sono Centrum 00 ZMENSENE

Hudební klub mezinárodní úrovně, hotel, restauraci a podzemní garáže – to vše v sobě spojuje obří bílá koule vklíněná mezi dva černě prosklené monolity na ulici Veveří. Budova byla slavnostně otevřena v pátek 2. května. Ozvučení klubu, který bude sázet na zajímavou multižánrovou dramaturgii, zajišťuje studio Sono, jedno z nejlepších nahrávacích studií v ČR. „Muzika je můj koníček celý život a hudební klub byl další logický krok po finančním vstupu do společnosti Sono Records,“ uvedl majitel SONO CENTRA Jiří Štopl.

Oproti původním předpokladům byla stavba otevřena se zhruba dvouměsíčním zpožděním. Časový skluz byl zapříčiněn prodloužením montáže obložení vnitřní části koncertního sálu, ukrytého v nepřehlédnutelné kouli. Její vnitřní povrch se totiž skládá z tisíců ručně na míru vyrobených trojúhelníků, tlumících zvuk. I samotný návrh a průběh stavby byl pro architekty i stavbaře velkým oříškem. Na světě mnoho podobných staveb totiž není. „Našli jsme jednu stavbu v Americe, která slouží jako planetárium. V Evropě ale nic podobného není,“ uvedl architekt František Šmédek.

Sono Centrum Brno zmensene panorama

„Celá stavba byla velmi složitý úkol. Kdyby někdo takovýto projekt stavěl, tak by si šel na zelenou louku, protože by to bylo lepší než v této řadové nebo blokové zástavbě. Vlastně nevím o žádném podobném projektu, možná v Praze palác Lucerna vznikal podobně do proluky. Museli jsme řešit i parkování, protože objekt má několik podzemních pater parkovišť. Vše se řešilo na milimetry a byl to náročný projekt od začátku až do konce, který je nabitý technologiemi. Pro mě tato stavba představuje obrovskou zkušenost, která se neopakuje každým rokem,“ doplnil Šmédek.

O tom, jak budova SONO CENTRA vypadá ze všech úhlů, se můžete podívat v následující fotogalerii. Ovšem jak zní tóny v obří kouli, se budete muset zajít přesvědčit sami...

Autor: Kryštof Turek
Foto: Jef Kratochvil, Tino Kratochvil, Zuzana Pálešová, Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...