Hlavní nádraží na měsíc uzavřeno. Známe seznam výluk i náhradních nástupních stanic

Brno, 16. čevence 2013 - V sobotu 13. července začala další náročná výluka v Brně. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zcela vyloučí železniční dopravu mezi brněnským hlavním nádražím a nádražím v Brně-Židenicích, bude opravovat viadukt u křižovatky ulic Křenová a Koliště.

vlak-zeleznice-vyluka-krystof-turek

Výluka potrvá 30 dní, skončí 11. srpna. Vlaky EuroCity a expresní spoje budou jezdit mimořádně přes stanici Brno dolní nádraží, kde SŽDC buduje provizorní nástupiště. Rychlíky do Prahy budou začínat a končit v Králově Poli nebo na nádraží Brno-Slatina. Osobní vlaky do Blanska pojedou z Brna-Židenic, od Tišnova objedou hlavní nádraží po nákladním průtahu do Modřic. Souběžně s touto výlukou začne pracovat SŽDC i na trati mezi Rousínovem a Přerovem, všechny rychlíky z/do Bohumína a Olomouce nahradí autobusy.

„Brno čeká velká zatěžkávací zkouška. Tak rozsáhlou výluku železniční dopravy v novodobé historii nepamatujeme. Celých třicet dní bude zcela zastaven provoz od hlavního nádraží do Židenic, což si vyžádá náročná opatření, přestupy cestujících, provizorní nástupiště na brněnském dolním nádraží, odklony vlaků nebo změnu výchozích stanic. Přes naše maximální úsilí zajistit plynulost dopravy bude toto období znamenat pro naše cestující omezení a nepohodlí, za což se chceme omluvit a požádat všechny o pochopení,“ uvádí Pavel Karšulín, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Brně. 

„Výluku plánujeme s dostatečným předstihem minimálně půl roku, veškerá opatření projednáváme s koordinátorem veřejné dopravy, společností KORDIS, a také s Dopravním podnikem města Brna, který je připraven operativně posilovat potřebné tramvajové linky,“ dodává Karšulín

Trať 250/260 Břeclav – Brno – Česká Třebová – Praha, vlaky EC, Ex, EN
Vlaky kategorie EC a Ex přes brněnské hlavní nádraží nepojedou, náhradně zastaví ve stanici Brno dolní nádraží. Mezi Brnem hl. n. a Brnem dolním n. bude zavedena náhradní autobusová doprava ke každému vlaku. Vlaky zastaví rovněž v Brně-Židenicích. Náhradní autobusová doprava bude odjíždět v dřívějších časech podle výlukového jízdního řádu. Jízdní doba autobusu se bude pohybovat v rozmezí 8 až 10 minut. Docházková vzdálenost pro pěší je přibližně 20 minut. Odbavení cestujících nastupujících v Brně dolním nádraží probíhá výhradně v Brně hlavním nádraží, a to nepřetržitě. V Brně dolním nádraží nebude zřízena pokladní služba. Cestující budou na obou nádražích směrovat zaměstnanci ČD.

Vlaky EC 271/270 Petrov Brno – Budapest  pojedou denně podle pravidelného jízdního řádu z/do Brna hl. n., a pouze v neděli i EC 71 Gustav Mahler Brno – Wiener Neustadt. Vlaky EN 477/476 Metropol Berlin – Budapest stanice Brno-Židenice a Brno dolní nádraží projedou a zastaví pouze v Modřicích. V úseku Brno hl. n. – Modřice a zpět budou zavedeny náhradní vlakové soupravy.
Výstup a nástup cestujících v Brně dolním nádraží a v Brně-Židenicích.

Brno dolní nádraží je určeno cestujícím, kteří svoji jízdu s ČD začínají nebo končí v Brně hl. n., případně přestupují na další vlaky: směr Jihlava (trať 240); směr Ivančice a Moravský Krumlov (trať 244) – náhradní autobusová doprava (výluka od 13. 6. do 20. 9.); směr Křenovice horní n. (trať 300); směr Vyškov na Moravě (trať 300) – náhradní autobusová doprava (výluka 13. 7. – 11. 8.); případně na další směry, u nichž není přípoj v Židenicích.

Přeprava spoluzavazadel, vč. jízdních kol, v náhradní autobusové dopravě je možná do vyčerpání kapacity autobusu. Přeprava cestujících na ortopedickém vozíku je možná, ale pouze po předchozím vzájemném odsouhlasení s ČD, nástupiště v Brně dolním nádraží je bezbariérově přístupné a stanice bude po dobu výluky vybavena mobilní plošinou.

Trať 250 Žďár nad Sázavou – Tišnov – Brno, linky S3 a R3
Rychlíky Brno – Havlíčkův Brod – Praha v úseku Brno hl. n. – Brno-Královo Pole nepojedou. Náhradní dopravu Brno hl. n. – Brno-Královo Pole zajistí posílená tramvajová linka č. 6. Osobní vlaky Žďár n. Sázavou – Tišnov – Brno – Vranovice – Břeclav budou rozděleny na dvě samostatná ramena:
1.    Žďár n. Sázavou – Tišnov – Modřice (mezi stanicemi Brno-Židenice a Modřice pojede mimo Brno hl. n. a bez zastavení),
2.    Brno hl. n. – Modřice – Vranovice – Břeclav. Vzájemný přestup mezi oběma rameny bude v Modřicích. Náhradní dopravu Brno hl. n. – Brno-Královo Pole zajišťuje posílená tramvajová linka č. 6 (u brněnského hlavního nádraží bude mít zastávku v ústí Masarykovy ul.). Spěšný vlak Pernštejn Brno – Nedvědice – Žďár n. Sázavou bude výchozí a končící v Brně-Židenicích.

Jízdní doba tramvaje č. 6 Hlavní nádraží – Královo Pole je 18 až 19 minut. V tramvajích budou některé druhy jízdních dokladů vydaných mimo Tarif IDS JMK platné pouze ve spojení s doplňkovým potvrzením – kupónem, které cestující obdrží v osobních pokladnách nebo u vlakového personálu, jedná se např. o IN 100, režijní jízdenky apod.

Přeprava spoluzavazadel v tramvajích je možná, přeprava jízdních kol je povolena pouze se souhlasem řidiče tramvaje. Přeprava cestujících na vozíku v rychlících je možná po vzájemné dohodě s ČD. Vybrané rychlíky budou v Brně-Králově Poli přijíždět na 1. nástupiště, které je bezbariérově přístupné a po dobu výluky bude vybaveno mobilní plošinou.

Trať 250 Brno – Vranovice – Břeclav, linky S3 a R5
Rychlíky a spěšné vlaky Brno – Břeclav – Hodonín – Olomouc pojedou podle pravidelného jízdního řádu. Osobní vlaky Brno hl. n. – Břeclav pojedou také podle pravidelného jízdního řádu, v Modřicích bude možnost přestupu na osobní vlaky směr Brno-Židenice – Tišnov – Žďár n. Sázavou.

Trať 260 Brno – Letovice – Česká Třebová, linky S2 a R2
Rychlíky a spěšné vlaky Brno – Česká Třebová – Praha v úseku Brno hl. n. – Brno-Židenice nepojedou, budou začínat a končit v Brně-Slatině. Vlaky zastaví rovněž v Brně-Židenicích. Náhradní dopravu Brno hl. n. – Brno-Židenice zajistí posílená tramvajová linka č. 2. Osobní vlaky nepojedou v úseku Brno hl. n. – Brno-Židenice, budou začínat a končit v Brně-Židenicích. Náhradní dopravu Brno hl. n. – Brno-Židenice zajistí posílená tramvajová linka č. 2.

Výstup a nástup cestujících v Brně-Slatině je určen cestujícím, kteří zde svoji jízdu s ČD začínají nebo končí, přestupují směr Bučovice a Veselí nad Moravou (trať 340) nebo pokračují náhradní dopravou směr Vyškov na Moravě a Nezamyslice (náhradní autobusová doprava za rychlíky Brno – Nezamyslice – Olomouc, trať 300).

Všichni ostatní cestující v Brně-Židenicích z vlaku musí vystoupit a přestoupit na židenickém nádraží do návazných vlaků: směr Modřice a Vranovice (trať 250), směr Bílovice n. Svit. (trať 260), vlaky EC a Ex směr Břeclav (trať 250) a směr Tišnov (trať 250). Přípoj v Brně-Židenicích je nutno ověřit ve vyhledávači spojení. Nebo lze přejít na náhradní dopravu, tramvaj č. 2, Židenice (Kuldova, pěší vzdálenost cca 400 m) – Hlavní nádraží (jízdní doba tramvaje je 9 až 11 minut), jedou-li cestující z/do Brna hlavního nádraží nebo přestupují na další vlaky: směr Jihlava (trať 240), směr Ivančice a Moravský Krumlov (trať 244) – náhradní autobusová doprava (výluka od 13. 6. – 20. 9.); směr Křenovice horní n. (trať 300); směr Vyškov na Moravě (trať 300) - náhradní autobusová doprava (výluka 13. 7. – 11. 8.); případně na další směry, u nichž není přípoj v Židenicích.

Odbavení cestujících je v Brně hlavním nádraží nepřetržitě, v Brně-Židenicích dle otevírací doby osobních pokladen, po dobu výluky zde bude zřízena mezinárodní pokladna. V Brně-Slatině nebude pokladna zřízena. Přeprava spoluzavazadel v tramvajích je možná, přeprava jízdních kol je povolena pouze se souhlasem řidiče tramvaje. Přeprava cestujících na ortopedickém vozíku s nástupem/výstupem v Brně není možná (v Brně-Židenicích i Brně-Slatině není umožněn bezbariérový přístup).

Trať 300 Brno – Křenovice hor. n. – Vyškov na Moravě – Přerov, linky S2 a R7
Rychlíky Brno – Přerov – Ostrava – Bohumín a spěšný vlak Radhošť Brno – Frenštát p. Radhoštěm nepojedou a budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Kojetín (ve dnech 13. – 17. července v úseku Brno hl. n. – Kojetín – Hulín). Rychlíky a spěšný vlak Brno – Prostějov – Olomouc – Šumperk/Jeseník budou nahrazeny autobusy v úseku Brno hl. n. – Nezamyslice. Osobní vlaky Brno hl. n. – Křenovice hor. n. pojedou podle pravidelného jízdního řádu (s výjimkou Os 4027 a Os 4702, u nichž bude zavedena náhradní autobusová doprava), avšak bez vazby na druhou část linky, tzn. Brno-Židenice – Letovice.

Trať 340 Brno – Bučovice – Veselí na Moravě, linky S6 a R6
Vlaky jedoucí pravidelně přes Brno-Židenice přes tuto stanici nepojedou. Vybrané spěšné vlaky zastaví v Brně-Slatině. Osobní vlaky Brno-Slatina – Brno-Židenice – Brno-Královo Pole nepojedou.

Podrobné informace získají cestující na stánkách www.cd.cz ve výlukových jízdních řádech a v elektronických vyhledávačích spojení nejpozději začátkem července. Informace budou poskytovat i zaměstnanci v osobních pokladnách a v ČD centru na brněnském hlavním nádraží. Prosíme cestující, aby dbali zvýšené pozornosti informacím na informačních panelech na nádražích. Přestupy cestujících budou také koordinovat další zaměstnanci ČD.

Zdroj: ČD, ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...