V jádru města vyrostl Palác Magnum

Brno, 10. dubna 2011 - Brno má nový víceúčelový objekt – Palác Magnum. Najdeme ho na nároží ulic Orlí, Divadelní a Benešova. Atypický tvar budovy nelze přehlédnout, i když architekti dbali na její přirozené začlenění do okolní zástavby. Nový polyfunkční dům nabízí obchodní i administrativní plochy a ve dvou podzemních podlažích i čtyřicet parkovacích míst. Jedná se o vítěznou stavbu, která vzešla z architektonické soutěže, vypsané investorem v únoru 2006.

03-magnum-01

Dům stojí na mírném svahu při východním okraji historického jádra města v prostoru před Měnínskou bránou, jednou z historických bran brněnského opevnění. Původně se na tomto místě nacházel menší dům ze 40. let 19. století, který byl na přelomu 19. a 20. století nahrazen novostavbou nájemního domu. Ten zde stál až do roku 1944, kdy byl nenávratně poškozen a zbourán. V únoru 2008 byla na vzniklé proluce zahájena výstavba Paláce Magnum.

Architektonické řešení

Budova je koncepčně řešena tak, aby vytvořila logické pokračování historického vývoje nejbližšího okolí, prezentovaného zástavbou z počátku minulého století, na kterou navazuje v časové ose funkcionalistický objekt paláce Morava. Architektonický vývoj na počátku 21. století pak reprezentuje nový polyfunkční dům Magnum. Projekt přitom reaguje na starou zástavbu a současně i na nový metalický a skleněný objekt Všeobecné zdravotní pojišťovny v ulici Benešově.

03-magnum-03

Vlastní výtvarné řešení budovy převážně používá výrazných skleněných ploch zelenkavého vzhledu v kombinaci s hliníkovými rámy kovově šedé metalické barvy a žulového světle okrového kamenného obkladu. V detailech vstupů z ulice Benešovy a vjezdu do autovýtahu v Orlí ulici se objevují fasádní prvky ze smaltovaného skla. Zvýšená rohová část, tzv. skleněná věž je zvolena záměrně jako motiv navozující spojitost se skleněným vrchlíkem paláce Morava nebo s obdobným řešením bankovní budovy ČSOB na rohu České ulice. Záměrem je deklarovat tímto výtvarným prvkem příslušnost budovy k nejužšímu městskému jádru, charakteru jeho zástavby a dostavby ve dvacátém století.

Motiv zkoseného skleněného nároží úmyslně navozuje pocit nestability a je prvkem napětí v jinak klidné fasádě budovy. Dochází tak k propojení vnitřního prostoru s nárožím ulice. Snahou je integrovat nový dům do okolí, aby vstoupil do městského jádra jako jeho vnitřní součást, i když výtvarné prostředky řešení fasádního pláště jsou zcela soudobé.

Mimo vlastní architekturu domu je kladen důraz na řešení technologií na úrovni inteligentní budovy. Díky energeticky šetrné koncepci stavby je zajištěna minimalizace energetických nákladů. Prosklené okenní plochy jsou od třetího nadzemního patra opatřeny elektronicky ovládanými hliníkovými exteriérovými žaluziemi. Okna s vyšší protihlukovou clonou účelně tlumí ruch z ulice. Vertikální komunikace je zajištěna schodištěm, jehož částečně proskleným prostorem se pohybuje dvojice skleněných výtahů. Možnost oddechu (nejen) pro kuřáky nabízí venkovní terasy v každém patře. Do garážových stání se vjíždí autovýtahem a parkovat lze na ploše i v praktických zakladačích, které umožní uskladnit více aut na menším prostoru, a jsou tak účelnější než klasická parkoviště.

03-magnum-02

Využití budovy

Sedmipatrovou budovu se dvěma ustupujícími horními podlažími zaplní z větší části kanceláře a obchody. První dvě patra obsadí obchodní prostory, další tři patra kanceláře a dvě nejvyšší podlaží vytvoří studia vhodná například jako luxusní ateliéry s veškerým sociálním zázemím a výhledem z vlastních teras. Mezi první nájemníky Paláce Magnum patří Café Flambée, Wüstenrot, Komerční banka, stomatologická klinika Diobe a Advokátní kancelář Paroulek, Zrůstek a Lůdl.

Petra Knotková

Popis stavby

Investor: MAGNUM City Center, s. r. o.
Architekt: Ing. arch. Boris Hála
Projektant: Hladík a Chalivopulos s. r. o.,
Ing. Petr Řezníček
Projektant interiéru: Ing. arch. Jiří Vlček
Investiční náklady: 160 mil. Kč

Celková zastavěná plocha pozemku: 651 m2
Obchodní plocha 1 a 2. NP: 930 m2
Administrativní plocha 3. až 7. NP: 2382 m2
Ostatní plocha, komunikace: 1674 m2
Parkovací stání 1. a 2. PP: 40 míst
Počet podlaží: 2 podzemní a 7 nadzemních


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...